Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.03.2003, 15:11   #10
pavlosz
Bywalec

Data rejestracji: 27.03.2002
pavlosz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Refleksja na temat nagrywarki po "pewnym czasie".
Najpierw pozytywy:
Po pierwsze: nadal działa.^_^ Dziwne jak na BTC. Sporo płytek już skopiowałem
Po drugie: nie niszczy nośników.
Po trzecie: nadal jest cicha.
Po czwarte: nie spotkałem się jesczcze z żadnym typowym zabezpieczeniem z którym ta nagrywarka sobie nie poradziła. Choc proces tworzenia obrazu przy niektórych jest okropnie długi.

A teraz wady:
Nie znalazłem żadnej płytki którą mógłbym nagrać z efektywną maksymalną prędkością 40x. Są nośniki które aplikacje ( Nero i Alcohol 120 ) rozpoznają jak " czterdziestki " ale czas nagrania w Nero i efektywna prędkość nagrywania pokazywana przez Alcohol jednoznacznie wskazują na maksymalny możliwy transfer tego cd-rw na 32x. Prawdopodobnie producent chciał mieć w swojej ofercie jakiś model 40x i przmalował oznaczenia na modelu 32x.
Przerwy jakie pojawiają się na płytkach podczas nagrywania z prędkościami pow. 16x ( pomiedzy strefami 20x24x32x ) są bardzo rozległe tak od 1 do może nawet 2mm. Szczególnie widoczne na płytkach typu - cyanine. Niby wszystko działa ale jakoś mi się nie podoba.
Zdecydowana większość tańszych nośników nagrywarka rozpoznaje jak max. 24x. Niezależnie od deklaracji producenta. Producent płytek swoje a nagrywarka wie lepiej
Brak możliwości uaktualnienie firmwaru. Producent nie udostępnia nowych biosów.

Mimo wszystko spodziewałem się większych "kwiatków" od BTC. Wspomniane wady są wliczone w cenę nagrywarki. Za 199 PLN niczego więcej nie mogłem się spodziewać. Podsumowując jest to całkiem przyzwoite urządzonko w klasie: cd-rom z możliwością nagrywania.
Ooo - stworzyłem nową kategorię podzespołów komputerowych.

I jeszcze jedno. Wszystkie wady zgłosiłem do BTC Polska. Jakie było moje zdziwienie gdy na swój mail otrzymałem odpowieć w ciągu 1 dnia. Pani wymieniająca korespndencje ze mną naprawdę wykazywała zainteresowanie moimi problemami i starała się pomóc. Nie mogłem wymagac od niej odpowiedzi na szczegółowe pytania techniczne. BTC - Polska nie prowadzi pomocy technicznej. Dla mnie jest to zrozumiałe. Na cześć pytań dostałem odpowieć pozostałe zostały skierowane do centrali ( prawdopodobnie ) BTC w Holandii. I tam gdzieś utkneły.
pavlosz jest offline