Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.03.2003, 17:38   #29
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Re: Re: Nagrywarka DVD LG 4020B - czy warto?

Cytat:
stefan2003 napisa***322;(a)

Co do DVD+R to kupno Sony jest przyszlosciowe wlasnie dlatego ze nagrywa ten standard. Dlaczego? Otoz jak kazdy wie sa dwa standardy i nie ma pewnosci ktory bedzie w przyszlosci tym lepszym, dlatego kupujac nagrywarke sony masz pewnosc ze nagra ci co tylko chcesz. Co do DVD-RAM to wg. mnie ten format to przeszlosc. Czystych plyt nie widzialem (dvd-ram), nagrywarek co to nagrywaja nie widzialem od dawna (przynajmniej nie kojarze), o standardzie prawie nigdzie sie nie mowi. Jak dla mnie wydatek rzedu 1000 zl to duzo. Myslalem tez o kupnie LG ale wolalem poczekac jeszcze, dozbierac kase i kupic Soniacza, dlatego ze : nagrywa + i -, nagrywa 4x

Czyli chcesz wydac 1000 zl za sprzet o ktyrm wiesz ze juz w jesieni bedzie 4 razy wolniejszy od konkurencji?
Absolutnie nie masz racji moim zdaniem. DVD+R to jeszcze nic pewnego a jesli nawet przebije sie to najwczesniej za pol roku (ew. padnie za kolejne 6) tak wiec kupowanie juz teraz nagrywarki uniwersalnej mija sie z sensem. Gdyby kosztowala troche wiecej niz nagrywarka "mono" to jeszcze rozumiem ale placic 2000zl (czyli tyle co DWIE LG DVD-R) to juz lekka przesada. Jesli faktycznie standard DVD+R sie przebije to sobie dokupie taka ktora bedzie nagrywac TYLKO DVD+R i na pewno nie bedzie kosztowac 2000zl a np. 1000zl. A poki co nabylem wlasnie LG za 970zl brutto z 24-o miesieczna gwarancja i jestem z tego BARDZO zadowolony. Jesli najdzie mnie ochota to sprzedam ja za rok np. za 600-700zl i wierze ze znajde kupca nie tracac wiele. Sony warte dzis 2000zl bedzie za rok bez gwarancji i warte moze z 1000 albo i mniej. Policz logicznie co sie bardziej oplaca. Nagrywanie x4 tez mnie nie kreci bo nosnik jest znacznie drozszy a fabryczki plytek nie prowadze wiec doprawdy moge poczekac 30 min zamiast 15. Jak sie pojawia x8 to co innego juz, wtedy bedzie warto wymienic i zrobie to zapewne. Z niewielka strata zreszta.

Co do DVD-RAM to takze nie masz racji. Nie widziales nagywarek tego typu wiec sie nie wypowiadaj. DVD-RAM bije na glowe DVD-RW tak niezawodnoscia jak i trwaloscia i szybkoscia zapisu, przede wszystkim dlatego ze zapisuje sie bezposrednio do sektorow na plycie (podobnie jak na twardym dysku), nie ma lead-in i lead-out i temu podobnych rzeczy. Jest takze sprzetowa weryfikacja zapisu W LOCIE wiec jak nagrasz backup systemu to mozesz byc pewien ze go odtworzysz pozniej. Nagrywarka LG oferuje to niejako gratis obslugujac jednoczesnie zwykly DVD-R/W. Czyta takze DVD+R a zadna inna "mono" tego nie potrafi. Malo, jak za niecale 1000zl? Uwazam ze bardzo duzo i juz nie szukam dalej, wlasnie wrocilem do domciu z LG 4020B wersja box. Jestem zadowolony i wierze ze dokonalem slusznego wyboru.
Salvad0r jest offline