Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.03.2015, 19:38   #641
punish214
Data rejestracji: 17.03.2015
punish214 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hej!
Mam nadzieję, że ktoś bedzie w stanie mi pomóc.
Chciałbym stworzyć pendrive który będzie bootowalny w 2 trybach: Legancy i Uefi. Po wybraniu w biosie Legancy wyświetli się menu z wyborem Hirren/Avira/Memtest etc. Po wybraniu UEFI wyświetli się tak samo menu z wyborem Windows 7/8.1/10 x64. Nie jest problemem utworzenie takiego menu w trybie Legancy ale w UEFI już tak. Napiszę o tym co próbowałem.

-UEFI_MULTI - Po utworzeniu wyświetli się menu z wyborem boot.wim (Win8.1SE) bootuje się Windows PE z którego można zamontować ISO w napędzie i poprowadzić instalację. Wszystko trwa długo i czasami wywala błąd.
-Yumi - działa na syslinuxie (co jest najlepszą metodą) ale niestety nie wspiera najnowszego Syslinuxa 6.03 który zawiera pliki .efi oraz ten sam plik .cfg co dla trybu Legancy.
-Multisystem (Linux). Też fajnie ale zabiera Grub'a2. Wspiera tylko jeden obraz Windowsa reszta działa jak marzenie(Memtest, Hirrens etc)
-Clover - Emulator UEFI. Wygląda pięknie ale możemy bootować tylko jeden instalator Windowsa.
-rEFInd- Podobna zasada działania jak Clover ale już nie emulator. Widzi pliki .efi z osobnych folderów ale działa tylko memtest reszta wywala błąd, że brakuje plików (zależy co wybierzemy).
-Easy2boot- Zostawiłem go na sam koniec. Świetny program ale też nie działa jak powinien. Ładuje sie menu w trybie Legancy i później mamy zmianę na UEFI. Po 1. To nie jest Uefi ale gdy zmodyfikujemy odpowiednie pliki mamy bezpośredni dostęp do menu w trybie UEFI ale po wyborze czegokolwiek wszystko wisi. Pomaga jedynie reset. Swoją drogą Steve (E2B) to super gość i chyba nie wie co to sen bo służy pomocą 24/7. Sam przyznaje, że występuje u niego błąd z zawieszaniem w trybie UEFI. Cały czas mi pomaga i podrzuca różne pomysły a i sam chciałby coś takiego osiągnąć.

Ostatecznie trzymam się przy Syslinuxie. W wersji 6.03 (a dokładnie od 6.00) jest wsparcie dla plików .efi. Dodatkowo pliki konfiguracyjne .cfg (syslinux.cfg) wygląda tak samo dla UEFI jak i dla Legancy. Co zrobiłem w tym kierunku? Po skopiowaniu plików .c32 z bios/com32 i utworzeniu pliku syslinux.cfg nadpisujemy MBR dla partycji np. programem RMPREPUSB a na końcu wykonujemy polecenie w cmd

syslinux.exe --mbr --active --directory /boot/syslinux/ --install z:

Nasz pendrive w trybie Legency działa. Wyświetla się menu. Teraz UEFI. Do katalogu boot/EFI/Syslinux/ kopiujemy wszystkie pliki .c32, plik ldlinux.e64, syslinux.efi, syslinux.cfg. Tutaj jest mój problem. Trzeba "zarejestrować" syslinuxa, żeby wiedział co to EFI. Tutaj trzeba skorzystać z skryptu:

efibootmgr -c -d /dev/sdX -p Y -l /EFI/syslinux/syslinux.efi -L "Syslinux"

Niestety nie działa. Wyrzuca nie zrozumiałe błędy. Sam skrypt efibootmgr jest zainstalowany. Próbowałem na różnych dystrybucjach Linuxa i nic. Bez tego pendrive nie jest widoczny w bios boot mgr w trybie UEFI. Dodatkowo podam strony z których korzystałem razem z Stevem.

-wiki.gentoo. org/wiki/Syslinux
-edoceo. com/howto/syslinux-uefi
-wiki.archlinux .org/index.php/syslinux#Installation_2

Tak jak pisałem wyżej. Jedynym problemem jest zarejestrowanie pliku syslinux.efi żeby nasz pendrive był widoczny w uefi. Najlepiej żeby udało sie to zrobić z poziomu Windowsa. Komenda mountvol /s też powinna działać tak jak efibootmgr no właśnie.. powinna.
Pozdrawiam!
punish214 jest offline   Odpowiedz cytując ten post