Cytat:
Napisany przez grzeniu
Szczepić trzeba. Należy tylko bezwzględnie przestrzegać, aby dzieciak był przed szczepieniem zdrowy - tu największa rola jest rodziców!
|
Tyle, że większość rodziców po pierwszym, góra drugim monicie ze strony przychodni wezmą dziecko pod pachę i pójdą szczepić. Jak mam najmniejszą choćby wątpliwość co do stanu zdrowia mojego dziecka przed szczepieniem, spokojnie informuję o tym lekarza rodzinnego. Jak przeziębienie się przedłuża, zachodzę do niego z dzieckiem, ale nie pytając, czy wszystko jest ok, ale informując, że nie jest. Wówczas jest to zapisane w historii.
Jeszcze nie miałem takiej potrzeby, ale w razie czego nie wahałbym się pisemnie poinformować przychodni, że moje dziecko ze względu na stan zdrowia potwierdzonym badaniami w dniach ... nie może w moim uznaniu przystąpić do szczepienia i że szczepię je, kiedy tylko stan zdrowia na to pozwoli.
Niektórzy z nas zachowują paragony sprzed trzech lat, żeby kontrolować swoje wydatki, ja uważam, że tym bardziej trzeba pilnować niezwykle mocno tego, co się dzieje z naszym i z naszych dzieci zdrowiem. Nie jestem przeciwny szczepionkom, ale dopuszczanie najmniejszej choćby niepewności co do bezpieczeństwa dziecka... zgroza...