informacja dla tych ktorzy lubia taka wiedze - kabel telefoniczny - miedziany, z sucha i nieuszkodzona izolacja (BARDZO wazne) o dlugosci <500m od centrali swiatlowodowej (taka sytuacja jest u mnie - nowa centrala i swiatowod dociagany do stacyjki na osiedlu) - przenosi - uwaga - 8mbit... w full dupleksie
ze wzgledu na ograniczenia natury pogodowej (zwlaszcza wilgotnosc) pasmo nadajace sie do uzycia nalezy obciac do 6.5mbit (ciagle full duplex)
modem taki jak mam ja - czyli Siemens bez problemu lyka tez 6.5mbit - a potrafi lykac rownie dobrze 10 - czyli tyle ile przewiduje standard ADSL (i bez problemu lyknie wiecej tylko ze kable tego nei trawia)
biorac pod uwage polskie realia i stan kabli - nalezaloby obciac to do 3mbit(f.d.) - bo czesc kabli jest naprawde w fatalnym stanie i nie wszedzie sa swiatlowody (choc siec telefoniczna mamy w podobnym stanei technicznym co Niemcy)
teraz pytanie dlaczego sprzedaje sie 0.5mbit?
mam dwie teorie - umowa z FTelecom i polityka uszczesliwiania firm drogim DSL dla firm
lub - 'a po co im wiecej...'
szkoda - bo w kanadzie na IDENTYCZNYM sprzecie moj kuzyn ma 2mbit/2mbit... tylko sie zalamac