Dyskusja: Hack
Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.04.2003, 19:44   #15
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
informacja dla tych ktorzy lubia taka wiedze - kabel telefoniczny - miedziany, z sucha i nieuszkodzona izolacja (BARDZO wazne) o dlugosci <500m od centrali swiatlowodowej (taka sytuacja jest u mnie - nowa centrala i swiatowod dociagany do stacyjki na osiedlu) - przenosi - uwaga - 8mbit... w full dupleksie

teraz pytanie dlaczego sprzedaje sie 0.5mbit?

szkoda - bo w kanadzie na IDENTYCZNYM sprzecie moj kuzyn ma 2mbit/2mbit... tylko sie zalamac
Siec teleinformatyczna w skali kraju niekoniecznie wyglada tak, jak to opisales. Ja mialem taka sytuacje jakis czas temu ze na glowicy 100-parowej (a wiec nie malej juz) bylo ze 30 wolnych par, w tym wszystkie bez wyjatku mialy izolacje taka, ze firma zmuszona byla zrezygnowac z ustalonej z ISP przepustowosci. I tak pol biedy ze w ogole cos sie udalo wycisnac.

Druga sprawa to lacza miedzyoperatorskie i oplaty za ruch. Wyobraz sobie ze dajesz w Polsce 10mbitow za 120zl (np. w Szwecji tak jest)... i wyobraz sobie takich misiow borowych ktorzy cala dobe przyrode i mp3 probuja ciagnac. Tutaj 10gbitow nie wystarczy do operatora zagranicznego zeby zapewnic w miare przyzwoite parametry kazdemu. Zalozenie jest takie, ze ludzie zapchaja wszystko co sie im da (zwlaszcza jak brak "kultury" ciagniecia i uzywa sie do tego smieci typu P2P) wiec prawde mowiac to ze jest "tylko" 512kbit wydaje mi sie logiczne, zwlaszcza ze cena bardzo dobra jak na polskie warunki, neo+ praktycznie nie odstaje cenowo od stawek np. w Belgii czy czesci Szwecji w ktorej nie oferuje sie laczy 10-o mbitowych. Z czasem zapewne pojawia sie nowe, szybsze propozycje. Jednak poki co TP S.A. daleka jest jeszcze od zrealizowania wszystkich zamowien na neo+ 512kbit wiec nie nalezy oczekiwac ze w krotkim czasie dadza wiecej bo fizycznie szkielet tego nie wytrzyma. A koszty rozbudowy czy wrecz przebudowy szkieletu sa ogromne. I tak jest w miare dobrze jak na polskie warunki, duzo sie zmienilo w ostatnich kilku latach.

Kanade ciezko doprawdy porownywac z Polska. Przymierzaja sie tam do budowy czegos duzo szybszego od Internetu-2 nawet tak wiec doprawdy nie dziwi mnie ze domowi uzytkownicy maja lacza takie a nie inne :-)
Salvad0r jest offline   Odpowiedz cytując ten post