Po przejściu z wersji PS3 na PC poczułem powiew wolności.

Normalny dostęp do plików, a nawet sama gra pozwala wczytywać gołe TGA, zaś edytor pakować do KEV z LDS (gdzie są dodatkowe ustawienia dotyczące poziomu). Super!
Czym się różnią wersje Worms: Armageddon (PS3) od Worms: Reloaded (Windows/Linux)? Choć to ta sama gra to różnice są w zawartości (opieram się na wersjach z PSS/BD i z Humble Bundle).
Najuboższy jest port na pingwina - nie ma DLC (ale za to audio jest w *.wav). Wersja na PS3 z kolei nie posiada wszystkich trybów generowania losowych poziomów, nie ma też kilku czapek i nagrobków. Ale za to posiada wszystkie levele w *.tga, również ukryte (nieużywane nigdzie w grze).
Bardzo mi się spodobało, że w edytorze na PC można wczytać własne poziomy (niestety nie sortuje alfabetycznie i nie widzi zawartości pod folderów), a jeszcze bardziej że te wydłubane z PS3, nie tylko z Worms: Armagedon, ale także pierwszych Wormsów i Worms: Crazy Golf (trzeba zmniejszyć rozdzielczość do 2560x1280 bo inaczej gra pomimo, że przeskaluje to z artefaktami, będą też problemy z kolizjami). Mogę udostępnić mod paczkę zainteresowanym, stałym bywalcom. O ile ktoś jeszcze gra w robale...
Kod:
PS3:
dev_hdd0/game/<game id>/USRDIR/datapsn.zip|common|Working|*.tga
PC:
%APPDIR%\CommonData\Levels\PC\*.kev (gry)
%APPDIR%\UserLandscapes\*.tga (użytkownika)
Wyczytałem, że można wczytać własne głosy. Pobrałem z
wormgineers *.xom i wrzuciłem do: "/Audio/Default/Win/CustomBanks/", ale gra tego nie widzi.