Cytat:
andrzejj9 napisa***322;(a)
no dobra, przekonaliscie mnie 
Co prawda mam jeszcze troche czasu, ale porozgladam sie za jakims niedrogim zestawem komputerowym. Na szczescie monitor jeszcze jeden luzny w domu mam wiec zostaje mi skompletowanie wnetrza. Zobacze co i za jaka cene mozna dostac.
|
Monitor do linuxa nie bedzie Ci potrzebny, od tego masz protokol ssh i komputer typu Windows z monitorem oraz uruchomionym klientem ssh (np. Putty) - wszystko robisz zdalnie po sieci lokalnej a dziala to idealnie wiec monitor nie bedzie potrzebny jak juz raz skonfiguruje sie system. Szukanie gotowego zestawu tez nie jest konieczne bo przeplacisz, nawet za starego kompa policza Cie ze 100% wiecej niz warte beda w nim czesci. Warto poszukac samemu, tu plyta, tu procesor, tu jakis DIMM 32MB, tu jakas karta graficzna 1MB itd. Wyjdzie Ci z 200zl za calosc z malym dyskiem twardym (polecam bardziej niz wersje bezdyskowa mimo wszystko jesli juz powaznie myslisz o Linuxie).
Pomoc w instalacji systemu i skonfigurowaniu krok po kroku (na zasadzie wpisz to i wcisnij tamto tudziez bezposrednio w procesie pracy zdalnej na Twoim Linuxie) moge, tak jak pisalem, zapewnic. Dorzuce jeszcze przyzwoity ogniomurek zeby Ci ktos nie rozwalil bramy do Inetu po paru dniach :-) Jak juz napisal przedmowca przydaloby Ci sie zewnetrzne (czyli publiczne) IP - cisnij dostawce aby nie skonczylo sie na adresie nieroutowalnym bo to juz bylalby klapa, pamietaj - to wazne. Tlumacz jakby co ze chcesz miec linuxa i ze ew. moze Ci dynamicznie po DHCP IPeka przydzielac ale ma byc routowalne IP a nie z klasy prywatnej.