Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.04.2003, 19:46   #3
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Oczywiście ten eksperyment prawdopodobnie działa .
Jakies trzy lata temu zabieg ten był dośc powszechnie stosowany przez użytkowników takich kart jak "S3" czy też "RivaTNT" .

Karty z tak kiepskim filtrowaniem były wowczas na pożądku dziennym .
Dziś raczej trudno o kartę ,która by generowała taki obraz jak na przedstawionym przykładzie .Jeśli już obraz wyglada podobnie to prawdopodobnie jest to wina kiepskiego monitora .
Nieznaczy to iż dzisiejsze karty graficzne dają z siebie ,jeśli chodzi o jakośc 2D wszystko .
Stosowanie filtrów to wymóg ,to normy ,to umowy pomiedzy producentami ,które przeskoczyć w fazie produkcyjnej karty graficznej bardzo trudno .Wtedy być może taki zabieg jak na linku "Lasera" może co nieco poprawić .
Piszę :"może" ,gdyż do końca niewiadomo jako bedzie efekt końcowy ...
Nowe karty = nowe filtry = być może nieaktualny schemat .
Do takich eksperymentów podchodzę zawsze z rezerwą .Miałem już przypadek spalenia procesora posługując się "ukrytymi" napięciami na płycie głównej "FIC VA503+" .Na jednej z bardzo popularnych stron "www.pl" podano nieudokumentowaną kombinację zworek do tej płyty ,po której napięcie (procesor) miało podskoczyć o 0.2V - tak naprawdę napięcie podskoczyło o 1.6V i procesor się "zagotował" (AMD K6-III).
Za tydzień redakcja strony przeprosiła za pomyłkę ,a ja byłem 500zł w plecy .
Być może ten przykład nie ma zbyt dużo wspólnnego z wątkiem przewodnim postu ,jednak pokazuje on iż warto być ostrożnym w poprawianiu producenta - w tym przypadku producenta karty graficznej .
To ,że eksperyment powiedzie się na TNT nie znaczy że "wypali" na "GeForce4" .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post