Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
No wlasnie, sam sie zastanawiam... Osobiscie, po kilku podejsciach w minionych latach mam serdecznie dosc AMD a zwlaszcza "rewelacyjnych" wyrobow firmy VIA - tak beznadziejnych chipsetow Intel nie osmielil sie wygenerowac na szczescie :-) A chipset jest dla mnie jeszcze wazniejszy niz procesor.
Slusznie zauwazyles ze AMD grzeje sie na potege, w efekcie jesli padnie wentylator to procesor tez :-) Kazdy inzynier powie Ci ze intensywne nagrzewanie sie ukladu to dowod na jego slaba konstrukcje. Byc moze to dlatego wlasnie tak duzo AMD trafia na reklamacje.
Nie pisze wiecej bo zaraz rozpeta sie burza i dowiem sie od posiadaczy AMD jaki jestem wstretny, snob i dziad bo popieram i uzywam wylacznie Intela :-) Ja jednak uwazam po prostu ze majac na wzgledzie wieksze i mniejsze trudnosci tak z samym procesorem jak i chipsetem VIA zwyczajnie nie warto oszczedzac tych paru groszy i ladowac sie w AMD. Tym bardziej ze pozornie nizsza cena odbija sie pozniej na wydajnosci, a high-endowy system bazujacy na AMD, ktory jakos tam nawet dziala wcale nie wychodzi taniej niz analogiczny wykorzystujacy chipset i procesor Intel'a. No i doprawdy, wiatraki wydajace odglosy srednio naoliwionego czolgu to nie to, co tygrysy lubia najbardziej (moj Tualatin 2 @1.6Ghz pracuje BEZ wentylatora...)
Dorzuce jeszcze ze porownywalem jakis czas temu czas kompresji np. plyty audio do mp3 przy uzyciu kodekow FH i... super-duper komputer bazujacy na Athlonie XP 1900 przegral z moim Celeronem 2 1600 i to bardzo mocno... to tyle, dla mnie licza sie TAKIE praktyczne testy a nie sucha teoria i magiczne liczby.
I jeszcze dopisze, ze system nazewnictwa procesorow AMD to zwykle oszustwo - te wszystkie piekne czterocyfrowe oznaczenia nijak sie maja do rzeczywistej predkosci pracy procesora. Bylo o tym glosno w Sieci (link na zyczenie jak sie dokopie) wiec to nie moj wymysl.
|
Sam posiadam EPOXA 8RDA+ ze zintegrwanym Cghrome orbem i ZASILACZEM ( Chipset NFORCE 2 ) I osioobiście sądze ze to bardzo stabilna i wydajna platforma dodatkow Zasilacz Z płta

8) A co do pocków to poczytaj jakiekolwiek forum o podkręcaniu i dowiesz sie ze nowe AXP 1700+ Thoroughbreed B0 (260zł) mmożna OBNIŻYC Voltage zmniejszyć zegar wypiać wiatrak i spokojnie na 1,2Ghz i voltażu 1,3V jeździć :chytry: i niedość ze cicho to o WIELE szybciej niż twój Tualatinek (200zł bodajże). A że juz o podkręcaniu nie wspomne ..zreszta poczytaj moje topici to dowiesz sie ile wyciągłm