Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.04.2003, 08:19   #1
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question KONKRETNIE O UDMA/PIO i problemach z wypalarkami

Problem UDMA/PIO pojawia się czasem na forum i z tego co pamiętam jak korzystałem z wyszukiwarki nie było jeszcze postu, który dotyczył ogólnie tego problemu. Były jakieś tam podobne posty, ale nic właściwie konkretnego nie można było wywynioskować.

Chciałem wyjaśnić ten problem na moim przykładzie i zadać myśle kilka ważnych/konkretnych pytanek tak aby ten post mógł coś pomóc także innym jak i oczywiście samemu mnie

Mój jeden post dotyczył właśnie problemu nie prawidłowego czytania płyt przez nagrywarkę. Wiem już teraz, że jest to związane z ustawieniem UDMA/PIO...
moja nagrywara LG 48X24X48 pracuje poprawnie pod PIO, ale jak wiadomo wiele lepszym rozwiązaniem jest praca pod UDMA.
- Dlaczego tak się dzieje? Z czym zazwyczaj jest związany taki problem? Ktoś mi podpowiedział, że nagrywara w takiej sytuacji nie "wyrabia" na trybie UDMA. Dlaczego? Nagrwyarka jest świeża, ja mam Celerona 566, 192 MB Ram... co tu ma nie wyrabiać?

- Skoro nagrwyarka źle czyta płytki pod UDMA, ale dobrze nagrywa (wiem bo pod UDMA nagralem juz wiele i płytki były nagrane), czy mogę zostawić ją na UDMA? Do czytania płytek mam Cd-Rom, nagrywarą w zasadzie tylko nagrywam. Czy w sytuacji, gdy wystąpił taki problem z czytaniem płytek, można zostawić nagrywarke pod UDMA tylko do nagrywania płytek? Czy po prostu nie ma żadnych zastrzeżeń do takiego użytkowania?

- Sprawa buforu. Podczas nagrywania (na Nero) mam zapełnione w prawie 100% bufory. To chyba nienormalne? Począwszy od szybkości 16X, a skończywszy na 40X gdzie bufor napchany jest na maxa. Chyba nie powinno tak być? Jak to sie ma do UDMA/PIO?

- Jak do tego problemu ma się sprawa biosu i gwarancji? Czym wogóle można sprawdzić jaką nagrywarka ma wersje biosu i czy flashowanie LG można wykonać także MTK Flashem (czy jakoś tak)? O Biosie praktycznie nie mam żadnego pojęcia-mówie z góry. Być może lepszym rozwiązaniem będzie oddanie nagrywary do serwisu i niech oni się bawią z ww. problemami?

ufff chłopaki myśle, że to wszystko! Prosze was o wypowiedzi, pomoc, nauke
Myślę, że ten post przyda się wielu osobom (w szcególności mnie bo męczy on mnie już długo, a ja nie lubie jak coś mi nie gra ).
Jak coś bym jeszcze sobie przypomniał w tej sprawie to napisze.

WIELKIE THX !!!

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 03.04.2003 o godz. 08:23
CIAPEK jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online