Jeśli społeczność rozwijająca sterowniki vesa naniosą stosowne poprawki uwzględniające twoją grafę i producent danej dystrybucji doda do swojej dystrybucji nową wersję sterowników to tak.
Samemu możesz to poprawić implementując sterowniki własnościowe od nVidii i tworząc swoją dystrybucję. Możliwe - ale trudne i Universal USB Installer ci tu nie pomoże
Z moim GTX 670 dwa lata temu było podobnie - a i to nie każda dystrybucja działa dobrze nawet teraz (np. aktualnie debian i ubuntu działają, a fedora już kaprysi), jedne działają jedne nie. Przy normalnej instalce nie jest to problemem - zawsze można dodać repozytorium i doinstalować sterowniki w trybie tekstowym...
Co do dystrybucji - sprawdź jak zachowa się na debianie - tylko łącz się po kablu - bo debian lubi kaprysić przy WiFi na etapie instalacji.
Cytat:
Napisany przez Berion
Ja mam np. takie bugi w notebooku, że przy wyłączonym SB w UEFI nie działa klawiatura wewnętrzna. Więc jestem teraz skłonny uwierzyć we wszystko. 
|
No to ostro - ja po której aktualizacji uefi w samsungu nie mogłem w ogóle wejść do ustawień - dopiero w trzeciej aktualizacji to naprawili.
Z kolei MSI tak raz zepsuło uefi, że dzień później wycofali aktualizację - ratował tylko dual bios (tak dual bios chociaż według mnie powinien nazywać się dual uefi)