Klonowanie dysku to nazwa na zrobienie jego kopii i przerzucenie na dysk drugi. Klonowanie zazwyczaj nie włącza wolnej przestrzeni a tylko przenosi informację o rozmiarze partycji itpe.
Kopia posektorowa to kopia 1:1.
Backup to takie ogólne pojęcie na zrobienie kopii. Np. Ludzie dzielą się na 10 grup. Ci co robią backup oraz Ci co go robić będą.
Cytat:
Ok. Załóżmy, że mam dysk, na którym jest system i "puste miejsca" po skasowanych plikach/folderach. Niech to będzie usunięty folder o nazwie "Test". Jak wiadomo taki folder mogę w prosty sposób odzyskać jakimś programem (Recuva, TestDisk itp.). Po usunięciu folderu "Test" robię klon oraz kopię posektorową dysku.
Rozumiem, że robiąc klon dysku to nie odzyskam w nowej lokacji usuniętego folderu "Test", bo do klona kopiowane są tylko te pliki, które są "widoczne". Natomiast robiąc kopię posektorwą mogę również w nowej lokacji/obrazie odzyskać usunięty folder?
|
Jaki typ dysku?

W przypadku HDD (talerze jak w UFO) system operacyjny zarządza I/O dysku. W momencie usunięcia pliku jest on tylko oznaczany jako usunięty - w spisie treści dysku tzw. tablicy plików zostaje wymazany wpis jego dotyczący. Niestety te dane dalej na dysku są tylko już nieopisane - system myśli, że tam nic nie ma i traktuje to jako wolne miejsce.
Nie mam pojęcia jak się zachowa dany program do klonowania w takim wypadku. Może uznać to za zera a może uznać, że są tam dane tylko "bez opisu" - musisz poczytać*dokumentację danego programu.
W przypadku kopii posektorowej dany program nie paczy w tablicę alokacji, tylko odczytuje bit po bicie.
Przy SSD sprawa się komplikuje, bo tam procesem I/O zajmuje się kontroler dysku a nie system operacyjny. OS tylko "zleca" kontrolerowi daną*czynność, np. zapisz plik mp3 o rozmiarze 5MB. To kontroler decyduje jak i gdzie go zapisze.
W przypadku kiedy masz wyłączony mechanizm TRIM dysk SSD musi skasować i zapisać dane na danym sektorze, to spada mu wydajność. TRIM pozwala na jakby wcześniejsze wyczyszczenie nieużywanych, żeby potem przy zapisie kontroler tylko zapisał dane do komórki.
W przypadku kiedy działa TRIM to zrobienie posektorowej kopii nie zapisze pozostałości pliku bo te sektory zostaną usunięte.