Backup to pojęcie bardzo ogólne i dotyczy wszystkiego co jest związane z kopią danych - jakichkolwiek i w jakiejkolwiek formie, jakimkolwiek sposobem. Zwykle dotyczy to kopiowania Twoich danych w jakieś bezpieczne miejsce.
Klonowanie to też pojęcie ogólne, ale najczęściej używa się go w kontekście klonowania partycji lub całej logiki nośnika na inny/inne. Można sklonować przez kopię posektorową i jej przywrócenie na inny nośnik.

Dla znanych systemów plików, znanych formatów tablicy partycji, a do tego niezaszyfrowanych, klonuje się tylko zajęte przez dane miejsce - zajęte w sensie wpisane do tablic i przyporządkowane poszczególnym sektorom. Kopia posektorowa tak jak Patrix mówi, w domu nie ma sensu o ile nie masz do czynienia z np. dyskami twardymi konsol.
Cytat:
|
Ok. Załóżmy, że mam dysk, na którym jest system i "puste miejsca" po skasowanych plikach/folderach. Niech to będzie usunięty folder o nazwie "Test". Jak wiadomo taki folder mogę w prosty sposób odzyskać jakimś programem (Recuva, TestDisk itp.). Po usunięciu folderu "Test" robię klon oraz kopię posektorową dysku.
|
Odzyskasz tylko wówczas jeśli oznaczone puste miejsce nie zostało już nadpisane i o ile istnieje jeszcze w kopii tablicy.
Cytat:
|
Rozumiem, że robiąc klon dysku to nie odzyskam w nowej lokacji usuniętego folderu "Test", bo do klona kopiowane są tylko te pliki, które są "widoczne". Natomiast robiąc kopię posektorwą mogę również w nowej lokacji/obrazie odzyskać usunięty folder?
|
Jeśli klonujące narzędzie kopiuje tylko dane z aktualnej tablicy systemu plików to nie. Jeśli również ich kopie to tak. Lub jeśli wykonasz posektorą kopię to też tak.
Wyobraź sobie np.dysk twardy jako półkę z książkami. Każda książka to partycja. Każda z nich zawiera spis treści, który jest tablicą systemu plików. Znajdują się tam wpisy np. "Przemek morduje sąsiada który znowu hałasuje w nocy - strony 667 do 777". Jeśli skasuję jakiś plik to znaczy że w spisie treści strony od 667 do strony nr. 777 będą dla czytelnika (czyli systemu operacyjnego) puste i można tam coś wpisać.
Minąłem się chyba z powołaniem.
Cytat:
|
W przypadku kiedy działa TRIM to zrobienie posektorowej kopii nie zapisze pozostałości pliku bo te sektory zostaną usunięte.
|
Nie byłbym taki pewien. Odwołujesz się wciąż do LBA przy odczycie i zapisie. To fw SSD zajmuje się przydzielaniem sektorów do konkretnych bloków i nie masz kontroli tylko nad tym ostatnim. Tak więc np. klonowanie niczym się nie różni od HDD na tym poziomie. Po prostu pojawia się problem z zostawianiem danych w miejscach, o których nie wiemy i tylko secure erase może je wymazać.