Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.08.2015, 21:48   #4
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Obraz nie różni się niczym - kwestia jego zdobycia.... gdyż nie każdy ma dostęp do MSDN a tym samym ja np. nie mogę pobrać wersji instalacyjnej z tego źródła, Berion za pewnie też... a z chomika lub torrentów obrazu nie chcę - nie ufam im aż na tyle...

Ty mając dostęp do MSDN pewnie dostaniesz nowy numer seryjny, tak było przynajmniej w MSDNAA i cała ta zabawa cie dotyczyć nie będzie.

Ogólnie mechanizm jest prosty: teoretycznie aktualizacja sprawdza legalność klucza 7/8 (słyszałem o udanych aktualizacjach na wersjach aktywowanych KMS - czytaj piratach). Po sprawdzeniu klucza generowany jest id komputera i zapisywany na twoim koncie ms lub innym wiadomym tylko ms (jednakże podejrzewam przypisanie id do konta ms, gdyż ja po zalogowaniu na konto widzę przypisanego windows'a 8.1 i teraz 10, ba nawet konsolę i kinekta... o kupionych grach online nawet nie wspominam). Po formacie instalujesz bez klucza i logując się na konto ms jest weryfikowany id komputera, i jeśli się nie zmienił następuje automatyczna aktywacja. Jeśli się id zmieni - będziesz musiał dzwonić do nich co by zresetowali to nieszczęsne id komputera.

Dalej sprawa twojego konta ms, czytałem o udanych aktywacjach bez tego konta, jak i aktywacjach które nie były możliwe bez tego konta. Najprościej to obejść wywalając konto po aktywacji. Może w twoim przypadku problemów nie będzie bez konta ms nie wiem. Ja i tak używam konta ms więc mi to specjalnie nie przeszkadza, co nie zmienia faktu, że sprawdzałem jak aktywacja się zachowa bez konta ms i się aktywować nie chciał. Może to wina serwerów może wina konta ms... wiem tyle, że z kontem aktywacja ruszyła.

Ostatnio zmieniany przez mgit : 16.08.2015 o godz. 21:55
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post