To ja powiedziałem Tobie, że być może nagrywara się "nie wyrabia" w UDMA, czuję się więc w obowiązku coś dopisać ;)
Tak samo jak Ty - lubię gdy rozumiem jak coś działa lub dlaczego nie działa.
Niestety, IDE jest mało przejrzyste, niezbyt dobre, niekompatybilne często. To jest jeden z najgorszych interfejsów jakimi można podłączać pamięć masową.
Trzeba niekiedy pogodzić się z tym, że najlepszymi radami są te wynikające z praktyki np."to z tym nie działa" lub "przepnij to na inny kanał". W przypadku IDE teoria zbyt często zawodzi. Teraz i tak jest lepiej, kilka lat temu naprawdę trzeba było uwazać, np. pewne dyski w ogóle nie chciały chodzić z innymi dyskami, itd.
Tak naprawdę do diagnozy IDE mamy skromne narzędzia: możemy badać błędy, transfer i to chyba wszystko. UDMA umożliwia m.in. wyższy burst transfer rate, u Ciebie ~33MB/s - jest to transfer maksymalny możliwy do osiągnięcia i trzeba zapewnić warunki aby skorzystać choć z części.
Wszystkie komponenty muszą grać ze sobą (kontroler, interfejs,napęd, OS), więc sprawdzaj te najprostsze. Na początek kable i wiedz, że różne rzeczy mogą powodować problemy, np. to że kabel IDE dotyka do zasilającego (mało prawdopodobne, ale możliwe). Moja subiektywna rada, z którą moze ktoś nie zgodzi się - kabel 80-żyłowy. Potem sprawdź jak OS obsluguje IDE - sterowniki.
I ten bios - nie masz kodu źródłowego, więc nigdy nie dowiesz się czy LG poprawiło obsługę UDMA, czy w ogóle jest błąd. W changelogu takich informacji moze nie byc, bo nikt nie lubi chwalić się błędami, jeśli nie musi. Twoje ryzyko, a jesli chodzi o gwarancję to spróbowałbyś pomęczyć tym
Rzecznika Konsumentów . Budżet im płaci, niech Ci pomogą ;) Też się z chęcią dowiem, bo mam również LG.
--------------
Jak masz bufory do pełna w Nero to bardzo dobrze, też mi sie to kiedyś wydało dziwaczne, ale tutaj chodzi o to, ze bufor jest czymś takim w czym siedzą dane, które sukcesywnie lecą na CD i jeśli tych danych byłoby mniej niż 100%, to znaczyłoby, że system nie nadąża z ich przesyłem.