W sumie.. podłączę się pod temat.
Przy okazji wakacji i pobytu w miejscu, gdzie kiedyś sporo kilometrów rowerem po przełajach zrobiłem, stwierdziłem, że może byłby to już dobry czas, żeby kupić sobie nowy (poprzedni ma już kilkanaście lat i przyznam, że od ponad dwóch już go w zasadzie nie używałem).
Żeby nie wchodzić w standardową dla mnie procedurę zakupu, którą na forum niektórzy znają.. stwierdziłem, że załatwię sprawę szybko. Pogadałem z osobą, która tam akurat z rowerem była i trochę się zna i kilka modeli wstępnie nawet wybrałem. Planowałem po powrocie do domu, wybrać się do jakiegoś sklepu, obejrzeć na żywo, stwierdzić, że jest ok i kupić.
No ale.. nie było to oczywiście takie proste...
Nie wnikając w szczegóły (głównie problem był z dostępnością tych modeli i zobaczeniem na żywo) i.. ciągle nie chcąc za głęboko wchodzić w temat bo nie mam po prostu na to czasu, mam kilka pytań/wątpliwości:
1) MTB czy Cross...
Pewnie standardowe pytanie. Do tej pory miałem "górala", ale 15 lat temu nie znaczyło to w zasadzie nic. Choć trochę nim po różnych cięższych trasach jeździłem i wytrzymywał.
W każdym razie teraz być może lepszy byłby Cross, bo przewidywane trasy to w dużej częsci asfalt plus przynajmniej raz w roku wycieczka w bezdroża (piaski, pola, lasy) i chętnie - zobaczymy jak z realizacją - sporadyczne wypady weekendowe. Wiec niby Cross, ale jak zobaczyłęm filmik wyżej to.. w sumie chętnie bym spróbował (oczywiście bez przesady - nie od razu coś takiego). A tak jak dobry (w miarę..) MTB jeszcze po czymś takim do jazdy powinien się nadawać, tak Cross raczej tego w całości nie przejedzie...
Tak więc do końca nie wiem.. Byłem w kilku sklepach, przymierzyłem się zarówno do Crossa jak i MTB i w zasadzie dobrze dobrane, wygodne są obydwa. Wizualnie wolę 'mocniejsze' rowery, z kolei chciałbym jednak wyposażyć go przynajmniej w błotniki i nóżkę (bagażnik niekoniecznie).
2) Jeśli Cross to jaki, jeśli MTB do jaki...
Budżet do około 2000-2500 zł, chociaż jeśli warto dopłacić to ok.
Z modeli, które wstępnie mnie zainteresowały (niestety nie miałem okazji zobaczyć na żywo i w zasadzie głównie dlatego nie kupiłem):
Unibike VIPER DISC GTS
Unibike Evo (Mtb)
Wszystkie z tego roku.
Z kolei w innym sklepie bardzo polecali mi KTM... i nie powiem, jeździło się nieźle, np.:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/ro...393454482.html
(tam były nowsze modele)
No tylko tutaj znacznie wyższa była cena...
Generalnie - nie spieszy mi sie. Chciałem jeszcze kupić w tym roku, żeby kila razy się gdzieś wybrać, no i mniej zapłacić, ale nie na siłę. Natomiast spokojnie bym sobie gdzieś jeszcze pojeździł i pooglądał konkretne modele. Jeśli jest coś wartego uwagi..