Cytat:
Napisany przez andy
A jednak to robisz...
|
To są moje przypuszczenia, mogą być całkowicie błędne bo proces produkcji procesorów i umowa między Apple a Samsungiem jest mi obca
Cytat:
W swoim poście, który wrzuciłem na początku z tą sensacyjną nowinką nie napisałem czyja to wina.
|
No ale napisałeś, że będzie afera. Afery mają to do siebie, że ktoś w nich jest winny
Cytat:
Dlatego, że bateria trzyma dwie godziny dłużej na procku od TSMC?
|
Jeden z testów faktycznie wykazał taką różnicę. W normalnym użytkowaniu będzie zdecydowanie mniejsza. Ale tak czy inaczej Samsung jest wyraźnie bardziej prądożerny.
Cytat:
A jak wygląda czas pracy na baterii? Czy samsung też pisał, że każdy działa identycznie czy były podawane różnice? W sumie to oto się*rozchodzi. Brak informacji, że na tych od Samsunga sprzęt od Apple działa krócej.
|
Przy podawaniu specyfikacji telefonów podajesz czas "StandBy Time" i "Talk Time". W tych trybach procesory są wyłączone działa tylko modem. Specyfikacja techniczna obu wariantów jest więc paradoksalnie identyczna.
Żaden producent nie podaje "proądożerności" albo wyników benchmarków, to można się dowiedziec czytając review. Nie słyszałem aby Apple do testów wysyłało "lepsze" egzemplarze. To byłoby bardzo nieuczciwe.
Samsung S5 w trzech wersjach oficjalnie różnił się obsługą LTE. Uznano, że tyle użytkownik ma wiedzieć gdy kupuje telefon. S5 to S5. Choć jeden ma 8 rdzeni a drugi tylko 4.
Funkcjonalnie między ajfonami różnic żadnych nie ma, nie ma czego wyszczególniać w spekach.
Apple wcale nie zataja, że procesory są inne. Aczkolwiek ich estymaty 2-3% różnicy są moim zdaniem zbyt optymistyczne. Ja bym dał typowo 10% (CPU nie jest jedynym prądożernym komponentem).
Jak widać może być nawet gorzej.