Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.10.2015, 14:07   #7734
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Z jednej strony nie jesteś w stanie ocenić a z drugiej wydajesz osąd - to Samsung jest winien. Stanąłeś*za Apple nie wiedząc jak wygląda proces produkcji
Ponieważ ten temat jest o "dowalaniu Apple" uznałem że domyślnie Ty stanąłeś za Samsungiem, więc pokazałem że być może wina nie musi być Apple.

Cytat:
Wybacz sobrusie ale widać wyraźnie, że albo jesteś za Apple albo przeciw Samsungowi
Raczej daje do myślenia zanim powstanie tu 100 postów wylewających pomyje na Apple. Robienie gorszych procesorów nie jest w interesie Apple.
Są dwie możliwości: albo samsung spaprał robotę, albo (co mi osobiście wydaje się mniej prawdopodobne) dostał gorszy projekt.

W pierwszym wypadku: chyba rozumiesz jak wielkie straty finansowe groziły zarówno Apple jak i Samsungowi gdyby zdecydowali się na wyrzucenie teoretycznie sprawnych procesorów do kosza.
Samsung nigdzie tego już nie sprzeda. Do tego musiałby zaprzestać produkcji = dalsze straty finansowe. Gdyby Apple zrobiło wrzawę dodatkowo Samsung straciłby reputację.
Klienci podejrzewam też by nie zyskali. Gdyby na rynek trafiły tylko układy z TSMC ale za to w ograniczonej ilości (problem z podażą + straty producenta = wyższe ceny).

Apple traci, Samsung traci, Klienci tracą.

W drugim wypadku jeżeli się zastanowić tak naprawdę niewiele się zmienia. Jeśli wycofać gorsze układy wszyscy znowu tracą.

Jest źle. Nie da się ukryć. Ale przyda się rzetelna ocena sytuacji i możliwych rozwiązań.

Cytat:
Czas rozmów dzisiaj nie ma takiego znaczenia jak w czasach kiedy smartfony nie były takie popularne i 90% społeczeństwa używało zwykłych telefonów.
Ale właśnie taki czas rozmów jest podawany! Na mgsm czy gsmarena. Wybacz, ale według ogólnie przyjętej specyfikacji technicznej te urządzenia są identyczne. Chyba że od dziś podajemy TDP procesorów mobilnych. Wtedy Apple musiałoby się przyznać.

Cytat:
Różnił się tzn? Nie chodziło przypadkiem o obsługiwane częstotliwości przez LTE?
Mniejsza o to czym sie różniło w LTE, bo to naprawdę pikuś jeżeli w jednym modelu masz bigLITTLE a w drugim Kraita.

Cytat:
Jeżeli ten "test" jest prawdziwy, to różnica sięga około 30%...
Wydaje mi się że jest prawdziwy. I różnica może być faktycznie tak duża, ale nie zapominajmy że w telefonie jest jeszcze ekran i radio więc ogólny czas pracy w typowym zastosowaniu pewnie będzie różny o około 10%.
Poza tym nie wiadomo czy dotyczy to ogólnie całego CPU czy tylko pracy na najwyższej częstotliwości (np jeżeli Samsung wymaga tam wyższego napięcia).

Cytat:
pisząc później, że nie masz kompletnie żadnych powodów żeby tak sądzić.
Napisałem to najpierw, a nie później, dokładnie w pierwszym zdaniu - żeby nie było wątpliwości ze to tylko moje gdybanie.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.10.2015 o godz. 14:26
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post