|
Fakt faktem od wersji 4.4 z androidem dzieje się coś złego.
Zniknęła obsługa GPS, zrobiono to via usługi Google Play z irytyjacymi monitami..
Potem ten numer z obsługą kart SD.
Wymagania sprzętowe wzrosły. Niby działa tak samo dobrze, ale w CPUSpy widać że procesor bardziej się wysila.
I może interfejs się sporo zmienił, może pod maską są usprawnienia - a tak naprawdę po downgrade z 5.0 na 4.3 ja widzę zmiany ... tylko na plus ...
Bo funkcjonalności nie straciłem żadnej!.
W ogóle zastanawiam się, czy następny telefon będzie z androidem. Nie dlatego, że Android jest zły. Ale dlatego że polityka Google niszczy pomału ten system tak samo jak polityka Apple niszczy iOS.
Google jest coraz bardziej agresywne w tym co robi i coraz bardziej nastawione na zyski, co widać ostatnio na płatnym YT.
Ja nie chcę aby mój telefon na boku dla kogoś np. zbierał dane o natężeniu ruchu ulicznego, robił wardriving czy kablował na mnie do bazy. To mój telefon.
Aktualnie na moim telefonie z Androidem 4.3 nie ma ani jednej aplikacji od Google poza sklepem Google Play (głównie dlatego że nie mam usług Google więc i tak by się nie uruchomiły).
I tak jest dla mnie OK. Nic więcej od nich nie chcę i nie potrzebuje i chciałbym mieć taki wybór.
Sprwadziłem i bardzo dużo aplikacji które używam jest już na WP - więc może jednak Windows 10. A może Jolla? Tizen? Pewnie skończy się na Flyme. Zobaczymy. W 2017.
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 26.10.2015 o godz. 09:47
|