Cytat:
mosciu22 napisa***322;(a)
'''PS. A może ten Platinum ma nominalną pojemność 800MB?'''
Nie, są to 700MB.
Piszesz ze OvrBrn +132MB to ryzyko, w takim razie czy jest jakiś wiarygodny sposób na sprawdzenie rzeczywistej, maxymalnej pojemności konkretnej płyty?
|
Jest jedno ale, nie wiem tego co prawda napewno lecz jest to wielceprawdopodobne iż programy do nagrywania określają ilość już zużytego miejsca w kompilacji na podstawie różnych algorytmów w zależności od rodzaju nagrania (ISO, Audio, UDF) zgodnych z podobnymi zasadami jekie podane są w w/w linku.
Nero jak i inne programy w przypadku audio podają wielkość kompilacji w minutach i być może uwzględniają specyficzną długość i parametry 1 bloku.
Z wyliczeń wychodzi iż 1 minuta nagrania audio zajmuje ok. 10MB.
Jeżeli mój tok myślenia jest prawidłowy i programy nagrywające audio w podobny sposób wyliczają czas kompilacji to nagranie 830MB audio (ok 82 - 83 minuty) nie powinno sprawić problemu. Podejrzewam iż próba nagrania ok. 86-90 minut (870-900MB) skoczyłaby się fiaskiem.
Co do wiarygodnego sprawdzenia rzeczywistej pojemności płyty to niestety nie posiadam wiedzy w tym zakresie, jeżeli wykonywałem jakiekolwiek nadpalenia to w bardzo małym zakresie.