Cytat:
Napisany przez grzeniu
Dobrze znam cenniki węgla i wiem co mówię. Nie opłaca się.
|
Rozumiem, ze zapraszasz mnie na pokaz tak jak ja to zrobilem?
Mam jeszcze wegiel z roznych kopalni, ktory byl ch...wy i wolalem kupic inny. I pokaze Ci, ze sie oplaca.
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Twój przykład z Janiną jest wyjątkowo nieszczęśliwy. Ta kopalnia ze względu na parametry tego czegoś, co tam fedrują, powinna zostać zamknięta i zalana betonem - żeby nikt nigdy nie dokopał się ponownie do tego. Ich np miały ze względu na dużą zawartość siarki potrafią się same spalić na hałdzie zanim w ogóle zobaczą piec  O zawartości popiołów i tym samym pyłów już pisał nie będę.
Z tego też względu ceny z Janinie są "atrakcyjne" i dobre do takich wyliczeń jak twoje.
|
To wyobraz sobie jaki jest ten za 450 za tone, o ktorym mowilem. Wziales Janine zbyt doslownie. To tylko przykladu pierwszej z brzegu jaki mozna kupic ponizej 600 cebulinow. W cenie tego z Janiny mozna kupic sporo lepszy.
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Kwestie pieców i instalacji to druga sprawa i tu masz sporo racji. Jednak ani jedno ani drugie, ani nawet razem wzięte, nie dają tyle oszczędności, co porządne ocieplenie domu. Poza tym nikt dziś nie produkuje pieców węglowych zdolnych wytrzymac te 10 lat, więc raczej nikt nie ma jakiegoś archaicznego i niewydajnego pieca. U nas już od co najmniej 25 lat standardem są piece z nadmuchem i całkiem zmyślnym sterowaniem i zapewniam cię, że z tych kominów żadne czarne dymy nie lecą. Nie mówię tu o piecach z podajnikami ślimakowymi czy szufladowymi, ale o zwykłych zasypowych piecach.
|
O Panie. Zapraszam, pokaze Ci poniemieckie piece starsze niz ja o prawie drugie tyle.
Czy nie produkuje sie teraz piecow na 10 lat? smiem polemizowac.
Ocieplic sie powinno na koncu. Pierw piec i wymiana instalacji. Oczywiscie pierw trzeba policzyc wszystko dla juz ocieplonego domu.
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Średnice rur instalacji grzewczych, czy typ grzejników mają jakiś wpływ na koszty, ale bym tego nie przeceniał. Owszem bezwładność układu jest większa, ale summa summarum to ciepło nie ulatuje gdzieś na zewnątrz, ale zostaje w domu. Dla węglowych instalacji grzewczych wręcz są lepsze i bezpieczniejsze gdy jeszcze zapewniają chocby minimalny obieg grawitacyjny - a przy ich średnicach rur raczej zapewniają.
|
Wieksza srednica jest wlasnie do grawitacyjnych lepsza.
Czy wymiana instalacji nie daje duzo? Zapraszam, pokaze rachunki i namacalny przyklad.
Pokaze Ci rowniez jak sie za to nie zabierac. Gdzie gosc skonczyl ze zbyt mocnym piecem i ma w domu saune.