Fajny artykuł ciekawie opisany. Co do Linuksa to mało kto używa na nim 7-Zipa choć takowa aplikacja istnieje. Co ciekawe 7-Zip/WinRar obsługuje polecenia z konsoli więc sobie można napisać skrypt .bat do tworzenia kopii.
Dodałbym informacje jedynie, że takie kopie warto robić na
zewnętrznym nośniku. Jako, że ja akurat posiadam dwa dyski fizyczne to przerzucam kopie na drugi. Bo Ci "niedzielni" komputerowcy będą robić backup... a potem zdziwienie jak dysk padnie razem z backupem...
Co do kompresji stratnej się nie zgadzam w 100%. Jako dowód mojego twierdzenia odsyłam do dokumentu ISO/IEC 10918-1:
w3.org/Graphics/JPEG/itu-t81.pdf
Jest tam taki podrozdział 4.2 Lossy and lossless compression
Cytat:
This Specification specifies two classes of encoding and decoding processes, lossy and lossless processes. Those based on
the discrete cosine transform (DCT) are lossy, thereby allowing substantial compression to be achieved while producing a
reconstructed image with high visual fidelity to the encoderâs source image.
The simplest DCT-based coding process is referred to as the baseline sequential process. It provides a capability which is
sufficient for many applications. There are additional DCT-based processes which extend the baseline sequential process
to a broader range of applications. In any decoder using extended DCT-based decoding processes, the baseline decoding
process is required to be present in order to provide a default decoding capability.
The second class of coding processes is not based upon the DCT and is provided to meet the needs of applications
requiring lossless compression. These lossless encoding and decoding processes are used independently of any of the
DCT-based processes.
A table summarizing the relationship among these lossy and lossless coding processes is included in 4.11.
The amount of compression provided by any of the various processes is dependent on the characteristics of the particular
image being compressed, as well as on the picture quality desired by the application and the desired speed of compression
and decompression.
BLABLABLABLA
|
W przytoczonym akurat jpeg jest możliwe ustawianie poziomu kompresji stratnej (współczynnik ile bitów jesteśmy w stanie porzucić w celu zmniejszenia ilości informacji znaczących). Nie jestem grafikiem, ale z tego co pamiętam nowy standard JPEG (nie wiem czy wprowadzony już) pozwala również na bezstratną kompresje. Operacje transformacji (obróć obraz) również bodajże są bezstratne w nim.
Więc podsumowując nie uszkadza a
traci bezpowrotnie bity wedle współczynnika % jaki ustalisz. Z kolei w PNG nie ma tego problemu ;-).
Oczywiście jest to jeden przykład zapewne z miliona dostępnych kompresji zarówno stratnych jak i bezstratnych.
Z kolei idea kompresji bezstratnych jest zupełnie inna i najłatwiej ją zrozumieć na kodowaniu huffmana (jeśli ktoś pokusi się implementować coś np. na studiach inżynierskich).
Co do mp3 i innych wymienionych formatów. Kompresja bezstratna skuteczna jest głównie dla
długich plików głównie tekstowych o powtarzających się cyklicznie wyrażeniach. Ściągnąć wystarczy sobie plik .txt 700mb+ i spróbować skompresować 7zipem/winrarem... być może zejdziesz nawet do 0.5-3mb... Też ma swoje wady taka archiwizacja, bo przy uruchamianiu pliku jest narzut wydajnościowy bo trzeba to odszyfrować (w mechanizmie systemu Windows
"Kompresuj zawartość, aby zaoszczędzić miejsce na dysku" to widać bo robi to w tle, gdy chcemy uzyskać dostęp do rzadziej używanego pliku.
Tak jak wspomniałeś, przy kompresji bezstratnej przy bardzo małych plikach może okazać się, że plik wynikowy jest większy (ponieważ tworzą się dodatkowe metadane o kompresowanym pliku, które samą strukturą przy małych pliczkach mogą przewyższać nawet ich wielkość).
Co do dowiązania symbolicznego nie rozumiem, bo w systemie Windows jak najbardziej da się nawet już bez użycia rejestru i zewnętrznych programów przerzucić "folder domowy" (z pulpitem oczywiście) na dowolny drugi dysk. Osobiście żeby nie zatrzeć SSD na śmierć właśnie cały HOME windowsowy mam skonfigurowany na drugi dysk fizyczny z partycją D:.
Od siebie polecam jeszcze darmowy EASEUS Todo Backup bo ja bym się zakisił robiąc kopie ręcznie cyklicznie...
Fajnie, że poruszyłeś temat woluminów i dzielenia na części pliku bo kiedyś o tym nie wiedziałem a całkiem przydatna opcja np. w przypadku gdy skrzynka pocztowa obsługuje małe załączniki.