Zrobiłem pendrive i dziala już od roku. Pojawil się problem, gdy chciałem dodać Windows 10. Jak wiadomo ma on nowy instalator. Zmodyfikowałem wpis w menu, zrobiłem zmienne dla Windows 10 i ogólnie instalacja rusza, ładuje xml'a, pokazuje menu wyboru języka a potem... Wybór sterownika do stacji DVD

. Czytałem tutorial (na stronie RMPrepUSB "firawiniso"), chyba z niego jest zaczerpnięte menu, pisze tam
Cytat:
|
In rare cases if Windows cannot find the 'CD\DVD' and asks for a driver, try this: click Cancel (you will be return to the welcome screen) - now remove your USB drive and insert it into a different USB port so that Windows will re-detect the USB drive - click Install Now again - the installation process may now find the 'CD/DVD' and will continue as usual.
|
Zauważyłem, że dla Windows 7 powinno to zdziałać (7 dziala bez zarzutu), ale zarówno 8 (ten skubaniec też działa...) jak i 10 nie mają tego początkowego menu Zainstaluj teraz - od razu przechodzą do wyboru języka i do instalacji. Wydaje mi się, że jest to związane z xml'em - jest w nim ładowanie klucza produktu i zatwierdzanie umowy licencyjnej, przez co system przechodzi do następnego kroku. Widać także, że przy włączaniu instalacji 8/10 od razu pisze "setup is starting" jak pisałem pomija ekran z przyciskiem "install now" przez co wykorzystanie wyżej wymienionego w czytacie sposobu jest niemożliwe. Postanowiłem spróbować ręcznie załadować sterownik FiraDisk poprzez menu przegladaj, lecz nie wykrywa go jako kompatybilny z zainstalowanym sprzętem - także po odznaczeniu opcji ukrywania "niezgodnych" sterowników. Czyżby FiraDisk byl niezgodny z Windows 10? Może jest jakaś nowa wersja? Próbowałem szukać, lecz nic nie znalazłem... miał już ktoś ten problem?