Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.11.2015, 23:57   #120
SAAREMA
Data rejestracji: 21.11.2015
SAAREMA w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam,

Jestem w trakcie podejmowania decyzji o zmianie całej platformy na Skaylake i z tego powodu zmuszony pożegnać się ze starszymi i całkiem dobrymi nagrywarkami DVD, bo niestety na tych (i wcześniejszych zresztą też), nie ma już portów IDE. Dzięki temu forum, które czasami przeglądam od bardo dawna, tym razem zdecydowałem się na nową nagrywarkę: Samsung SH-224 FB. Chcę jednak korzystać dalej z poprzednich napędów do wypalania płyt CD Audio (tj ok. 95% mojego wykorzystania nagrywarek, głównie Plextorów pod IDE) i w związku z tym przeglądałem teraz to forum, jednak wszelkie informacje są tu porozrzucane i trochę nieuporządkowane, co sprawia pewien kłopot, co do ew. wyboru rozwiązania i dlatego chciałby się poradzić.
Przejrzane możliwości to:
1. Kontroler/konwerter zakładany na gniazdo IDE napędu optycznego, a z drugiej kontroler SATA na płycie głównej np.:
Bi-Directional-SATA-IDE-Adapter-Converter~PATA2SATA3 - chipset Sunplus - SPIF223A, albo polecany do napędów optycznych:
25in-and-35in-40-Pin-Male-IDE-to-SATA-Adapter-Converter~IDE2SAT2 - chipset Marvell - 88SA8052
To rozwiązanie ma sporo zalet jest małe, da się zamknąć w obudowie PC i dobre opinie klientów amazona, ale dotyczy na ogół dysków twardych. Brak mi jednoznacznych opinii użytkowników nap. optycznych zwłaszcza pod systemami x64.
2. Kontroler na PCI/PCIe, np.:
Startech
HDD-Controllers/IDE/1-Port-PCI-Express-IDE-Adapter-Card~PEX2IDE
Byłoby to dla mnie rozwiązanie najlepsze, ale z doświadczeń z innym kontrolerem (Fire Wire) wiem, że nie jest łatwo odpowiedni dobrać. Większość, z jakimi miałem do czynienia, była niewykrywalna dla płyty, albo z innego powodu nie działały. Obecnie jest większy wybór pod PCI niż pod PCIe, a i chyba to ostatnia edycja płyt, w których jeszcze można spotkać złącze PCI.
3. Mostek na USB np.
Unitek Y-1031, czy Unitek Y-3322 często pojawiający się na tym forum i to w b. korzystnych dla niego opiniach, jest dla mnie najbardziej trudnym do przyjęcia, bo***8230; nie potrafię wyobrazić sobie jak to wstawić do obudowy razem z zasilaczem, chyba, że można zrezygnować z dołączonego zasilacza i podłączyć go do zasilacza komputera ***8211; jednak nigdzie o takiej możliwości nie wyczytałem.
Reasumując, chciałbym wiedzieć, od czego zacząć poszukiwania tzn. jakie modele, lub chipsety uchodząca najmniej kłopotliwe we współpracy z napędami optycznymi. Wszystkie te urządzenia są co raz rzadziej dostępne w sklepach stacjonarnych, a przez Internet, pomijając dodatkowe koszty ***8222;przymiarek***8221; mogą okazać się kłopotliwe z wymianą.

PS. Tak przy okazji chciałem zapytać jak nagrywa CD Audio nagrywarka Pioneer BDR-S09XLT, którą również rozważam, ***8222;na później***8221;?

2. Formatowanie tekstu tutaj przerasta mnie i moją wyobraźnię
3. Niestety musiałem usunąć linki, a miały to być ilustracje tego o czym pisze.
SAAREMA jest offline