Miałem podobne problemy, natomiast rozwiązałem je na różne sposoby.
Na płycie głównej mam kontroler ATA zintegrowany na chipsecie Micron-a i nie powiem, żeby był on bezproblemowy. Działa chimerycznie, bywa, że nie działa, bywa, że blokuje napęd, bywa, że działa jak należy...
Pod PCI miałem kiedyś bardzo stary kontroler Intel, za czasów Lite-On LDW-451S, gdzie nie było żadnych problemów z paleniem czy updatem Firmware, niestety pozbyłem się go, gdyż pracował jedynie pod XP (Brak sterowników nowszej wersji).
Aktualnie w jednej konfiguracji używam jakiś kontroler Gembird z komputronika pod PCI.
Chipset VIA VT6421A. Kontroler ma 3x SATA i jedno złącze ATA (40 PIN SCSI) i sprawdzałem na nim następujące napędy ATA:
LG 4183B
Benq 1650
Lite-On 20A4P
Napędy pokazywane są w ImgBurn jako SCSI, problemów z działaniem nie odnotowałem.
Jeśli koniecznie napęd musi być wewnątrz, to faktycznie, jedynie brać na próbę kontrolery i sprawdzać.
Jedni mówią, że gra nie warta świeczki, ale jakość urządzeń sprzed lat daje pewne pole do dyskusji.
Osobiście używam dwóch kieszeni 5,25 od Plextora, bez problemu działa tam Plextor 755/760/716 (kupiłem Plextora PX-755UF, które siedzą w obudowie pod XP), mam też obudowę 5,25 srebrną pod ATA kupioną na aukcji z jakimś rzekomo nie sprawnym LG, natomiast w obudowie nie działał, wyjęty, podpięty pod ATA bez problemu, z kolei plextor 716A w tejże obudowie śmiga do dziś.
Jest to loteria, ale ja bym nie rezygnował, śledził aukcje lub umówił się w lokalnym sklepie komputerowym na to by przetestować kontroler.
Oczywiście kupując przedmiot od firmy przez internet masz prawo w terminie 14 dni na odstąpienie od umowy, bez podania przyczyny. Jest to czas wystarczający by sprawdzić czy przedmiot spełnia Twoje oczekiwania (tutaj: czy działa z Twoimi napędami) oraz odesłania go w przypadku gdy ich nie spełnia (oczywiście w stanie nienaruszonym, pełną dokumentacją i tak, by nawet pudełka nie uszkodzić chociażby podczas "transportu" przez pocztę polską (co nie jest łatwe

)).