Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.11.2015, 19:37   #6
MrFilox
Illuminati

Data rejestracji: 13.10.2014
MrFilox zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Wygląda to tak. Laptop prosto ze sklepu można przyspieszyć odinstalowując niepotrzebne dorzucone przez producenta oprogramowanie, nigdy i pod żadnym pozorem instalując jakiekolwiek dodatkowe.

Jeśli laptop jest mocno zaśmiecony, to różne aplikacje optymalizujące dadzą jakiś wynik, ale nigdy i pod żadnym pozorem nieporównywalny z przywróceniem systemu do stanu fabrycznego.

Wszystkie tego typu aplikacje to zwykłe naciągactwo. W dodatku bardzo często próbują podczas instalacji dowalić masę dodatkowego shitu.

Zauważyłem jedno - jeśli ktoś prosi mnie o pomoc i zaczyna od litanii aplikacji, które zainstalował żeby wszystko "chodziło szybciej", to będzie miał system pracujący jakieś 2-3x wolniej niż dowolna osoba, która nie próbowała kombinować i nie robiła z kompem o podobnej wydajności zupełnie nic.

Najlepszym przykładem jest mój szwagier. Postawiłem mojej mamie od nowa system, bo stary do niczego się już nie nadawał. Czysty, bez żadnego śmiecia, jedynie z antywirem, OpenOfficem, Acrobat Readerem, Chrome, Gimpem, paroma dodatkami do przeglądarek (Flash, Silverlight, w ten deseń), wszystko działa aż miło. Mija tydzień, moja mama dzwoni i prosi o wizytę, bo "coś się dzieje".

No działo się, działo, szwagier przyszedł dwa dni wcześniej... Włączam kompa, a tu samo uruchamianie trwa x4!!! Patrzę - a tam z 10 różnych bardziej lub mniej gównianych aplikacji, z których CC Cleaner był chyba najbardziej sensowny (choć oczywiście w przypadku nowego systemu całkowicie niepotrzebny), przy czym te aplikacje podczas zupełnie bezmyślnej instalacji z klikaniem "tak" przy wszystkich pozycjach zainstalowały jeszcze ze trzy przeglądarki, zmieniły domyślną, strony domyślne na istatsurf czy jakjejtam itp. itd...

W skrócie - optymalizacja to ZŁO.
Dlatego usunąłem partycje Recovery i wgrałem "Czystą" 8.

Czyli nie warto ufać płytą np: z komputer świata żeby przyspieszyć komputer.
MrFilox jest offline   Odpowiedz cytując ten post