|
Próbowałem wersję pod USB 2.0 podpiąć w taki sposób, aby pominąć zasilacz do niego dołączony; to znaczy:
- do napędu podłączyłem (wsadziłem bezpośrednio) Uniteka:
- do napędu podłączyłem zasilanie Molex bezpośrednio z zasilacza w PC
- kabel USB wyprowadziłem tyłem obudowy, podłączyłem do PC
Rezultat:
Plextor 750A - problemy z działaniem, zawieszanie programów uzyskujących do niego dostęp (ImgBurn 2.5.8.0 i Nero 8 mimo, że system i bios wykrywa napęd normalnie).
NEC 4550A - W napędzie ciągle świeciła się dioda, napęd zablokowany (brak możliwości wysunięcia tacki - taki sam objaw jak bywa na moim kontrolerze micron-a na płycie głównej ASUS-a).
Mój egzemplarz więc nie działa w powyższej konfiguracji.
W teorii można (nie testowałem póki co) spróbować tak, by "odciąć" zasilacz dedykowany, podpiąć +12 z molexa (i masę), zrobić przejściówkę itp. Ale to wszystko jest bez gwarancji i na własną odpowiedzialność wyłącznie.
Jeżeli zależy Ci na tych napędach oraz na tym by były wewnątrz obudowy, szukaj czegoś pod PCI jeśli masz wolny slot. Jak wspominałem, zachowując pewne warunki, masz bezproblemowy okres ewentualnego zwrotu.
Fizycznie do uniteka nie podłączysz więcej niż jedno urządzenie, gdyż posiada złącze żeńskie IDE (identyczne jak taśma [kabel sygnałowy] IDE).
Tradycyjnie podłączając Jedno urządzenie, zworkę należy (teoretycznie) ustawić na MASTER.
|