Najważniejsze w butach SPD to sztywność podeszwy. Kiedy sam się decydowałem na SPD to wybrałem SHIMANO SPD SHM-065.
Mają one 5/10 w skali sztywności. Dzięki temu masz dobre przełożenie noga pedał oraz możesz w nich chodzić - nie polecam po asfalcie bo noga się szybko męczy.
Drugą ważną rzeczą to izolacja po przykręceniu bloków. Jeżeli będziesz miał mikro szparki to błoto i woda łatwo przenikną do buta. W tych co ja mam nie jest to idealne...
Dla mnie się one sprawdziły idealnie (przejechałem ok 1500 km) gdzie 1k było do Zakopca i z powrotem.
Jako pedały mam SHIMANO PD M-520 + adapter SM PD-22, który idealnie sprawdza się wtedy kiedy jadę w normalnych butach czy jak jadę po mieście w butach SPD i chcę być wypięty dla bezpieczeństwa.
Przygotuj się też na bolesną naukę jazdy w tych zapięciach. Sam zaliczyłem ok 6 placków z czego połowa była epicka! (skrzyżowania). Podjeżdżasz, próbujesz się zatrzymać i gleba...
Na pewno jak się przyzwyczaisz to stwierdzisz, że bez nich jazda jest jest tragiczna.