Oba napędy odczytają te płyty bez najmniejszych problemów. Nawet ta najgorzej nagrana czyli najpierw zadrukowana, a potem wypalona. Pioneer jako napęd 8X zaczyna odczyt ~4,76X i przed połową płyty dochodzi do maksymalnych 8X i tak trzyma do samego końca. Również PS4 odczytuje te płyty bez problemów.
Jak pisałem wcześniej, błędy po zadruku na Falconach Premium pojawiają się wyłącznie w przedziale 0-500 MB, a po dokładniejszym sprawdzeniu kończą się przed 300 MB. Jakimś rozwiązaniem jest wrzucenie 300 MB pliku "dummy" na płytę

Rozwiązanie typu rzeźba, ale jako że wypalam wyłącznie filmy do domowej filmoteki, to może być.
@czary2mary: Miałbym jeszcze kilka pytań do Ciebie

1. Widziałem, że na Allegro sprzedajesz nieco sprzętu. Może polecisz coś godnego z własnych zasobów do rzetelnego testowania LDC/BIS płyt BD-R?
2. Mój Pioneer BDR-206D zaczyna wypalać płytę z niską prędkością i w kilka sekund rozkręca się dopiero do właściwej prędkości. Podejrzewam, że to właśnie tworzy mi "szpilki" na początku każdej płyty. Czy inne nagrywarki też tak mają? Czy to urok mojego napędu i/lub Falconów? Patrząc na skany np. Panasoniców palonych 4X lub 6X nawet na nowszych Pioneerach, tam skan to prosta linia niemalże. Żadnych szpilek na początku.
3. Warto zmieniać mojego BDR-206D na np. najnowszą 209?