Dyskusja: Emulacja na PC
Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.01.2016, 20:40   #64
Zebir
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.02.2011
Zebir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartek^ Podgląd Wiadomości
Ostatnio na emu scenie widać tendencję do budowy multiemulatorów. Retroarch lub Mednafen to najlepsze przykłady. Od kilku dni korzystam z Retroarcha i źle nie jest chociaż jeszcze nie rozgryzłem wszystkich kosmetycznych settingów. Widzę w tym spory potencjał dla "wszystko umiejącego" front enda w przyszłych wersjach. Cieszy wersja dla PS3 i PSP chociaż z racji ograniczeń sprzętowych są one okrojone.
Kompatybilność trudno jest mi określić z racji tego, że oprócz kilku tytułów arcade grywam raczej na systemach 8/16bitowych, a że do emulacji korzystają z rdzeni popularnych emulatorów problemu jako takiego nie ma.
Po upadku UG trafiłem na BitGAMER, ale to już nie to samo. W dziale konsol źle nie jest (i tak brakuje setu np PC Engine), ale PC to tylko nowości. UG oferował jednak o wiele więcej.
No właśnie retro arch jest bardzo ciekawy i po ostatniej przeróbce GUI wygląda bardzo schludnie, ala XMB z PS3 które bardzo lubię.

Generalnie nie nazwałbym go frontendem bo de facto integruje wszystkie emulatory w jedną całość. Z GUI można nie tylko uruchomić romy poszczególnych platform ale i zmienić ustawienia samych emulatorów.

W teori wszystko jest w jedym miejscu i by cokolwiek ustawić nie trzeba odkładać kontolera z dłoni choć w praktyce zauważyłem że na razie mało to wszystko stabilne i potrafi się wszystko niejednokrotnie przy ustawianu zawiesić.

Na plus ogromna obsługa emulatorów z ciekawszych Mednafen, Bsnes(higan) no i ostatnio reicast! (podobno pracują jeszcze nad dolphinem to już w ogóle będzie miazga.) No to chyba finalnie na to się zdecyduje do mojego htpcika który stoi zakurzony od od dłuższego czasu bo nie mam na niego pomysłu.
Zebir jest offline   Odpowiedz cytując ten post