Cytat:
Napisany przez Bartek^
Ostatnio na emu scenie widać tendencję do budowy multiemulatorów. Retroarch lub Mednafen to najlepsze przykłady. Od kilku dni korzystam z Retroarcha i źle nie jest chociaż jeszcze nie rozgryzłem wszystkich kosmetycznych settingów. Widzę w tym spory potencjał dla "wszystko umiejącego" front enda w przyszłych wersjach. Cieszy wersja dla PS3 i PSP chociaż z racji ograniczeń sprzętowych są one okrojone.
Kompatybilność trudno jest mi określić z racji tego, że oprócz kilku tytułów arcade grywam raczej na systemach 8/16bitowych, a że do emulacji korzystają z rdzeni popularnych emulatorów problemu jako takiego nie ma.
Po upadku UG trafiłem na BitGAMER, ale to już nie to samo.  W dziale konsol źle nie jest (i tak brakuje setu np PC Engine), ale PC to tylko nowości. UG oferował jednak o wiele więcej.
|
No właśnie retro arch jest bardzo ciekawy i po ostatniej przeróbce GUI wygląda bardzo schludnie, ala XMB z PS3 które bardzo lubię.
Generalnie nie nazwałbym go frontendem bo de facto integruje wszystkie emulatory w jedną całość. Z GUI można nie tylko uruchomić romy poszczególnych platform ale i zmienić ustawienia samych emulatorów.
W teori wszystko jest w jedym miejscu i by cokolwiek ustawić nie trzeba odkładać kontolera z dłoni choć w praktyce zauważyłem że na razie mało to wszystko stabilne i potrafi się wszystko niejednokrotnie przy ustawianu zawiesić.
Na plus ogromna obsługa emulatorów z ciekawszych Mednafen, Bsnes(higan) no i ostatnio reicast! (podobno pracują jeszcze nad dolphinem to już w ogóle będzie miazga.) No to chyba finalnie na to się zdecyduje do mojego htpcika który stoi zakurzony od od dłuższego czasu bo nie mam na niego pomysłu.