Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.02.2016, 19:36   #18
BDROMek
Data rejestracji: 07.02.2016
BDROMek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Czy jest to badziewie to zależy od kryterium jakie postawimy. Nie zabezpiecza to przed niczym, więc jako zabezpieczenie się nie nadaje.
Co masz ma myśli? LUKS i cryptsetup szyfruje cały dysk, może z wyjątkiem /boot (tu trzeba by się pomęczyć z zewnętrznym nośnikiem, ale dyskietek się*już prawie nie używa ). Co prawda używam, ale jeszcze nigdy nie sprawdziłem go w akcji (np. zawistne ścierwo typu konfident cię podał na policję*za placki i chcą Ci sprawdzić kompa) więc nie wiem jaka jest jego skuteczność, ale z audytowanych to masz chyba encfs.

Cytat:
PS: Mam nadzieję, że skoro już zebrałeś 10 postów to nie wkleisz reklamy.
Będę reklamował tylko projekty open source nawet twittera zastąpiłbym quitterem - podobno ten pierwszy już zdycha: https://news.ycombinator.com/item?id=11086918 (#RIPTwitter)

Cytat:
Nie napisałem, że dmcrypt jest do kitu, tylko że niewygodny w obsłudze (jak wszystko w cli).
Dla osoby która shella nie widziała na oczy to i owszem. Choć, jakby się*uprzeć, w linuchach z ubuntu podobno nooby potrafią użyć youtube-dl co nie zmienia faktu że frontend to jednak przyszłość..

Cytat:
Dla Ciebie głupota, dla mnie normalne narzędzie. Po za tym jak bardzo chcesz mieć coś aktualnego (i niesprawdzonego) to są forki TC, np. VeraCrypt.
No właśnie, świadomość marki. Wyobraźmy sobie tylko jakby rząd miałby udupić firefoxa czy vlc (który widzę już nawet w polskich szkołach), i trzeba by na nowo "edukować" ludzi na forku, bo nowa nazwa. Tragedia. Coś*podobnego się stało chyba z OpenOfficem po przejęciu go przez oracle, mało kto kojarzy nazwę forka.
BDROMek jest offline   Odpowiedz cytując ten post