Cytat:
May^Be napisa***322;(a)
Chodzi o to, ze to ma nie byc widac, ze cos jest przed kims ukryte. Tylko ktos, kto dostanie odpowiednie wskazowki ma potrafic odczytac ukryte pliki/katalogi. [...] Moze tez byc takie zabezpieczenie, ze przy probie otworzenia katalogu bedzie wyskakiwal jakis blad, czy cus... Cokolwiek, aby to nie wygladalo na ewidentne zabezpieczenie.
|
Z katalogami to nie wiem, ale jeśli chodzi o pliki to tak jak mówiłem - szyfrujesz obojętnie czym, ale
nikt ci nie każe zmieniać rozszerzenia pliku ani nazwy. Początkujący user klika sobie np. na doc-a, Word się otwiera i mówi, że plik jest uszkodzony, tak jak chciałeś. "Wskazówki": o których mówisz to wtedy odpowiedni program dekodujący + klucz, hasło. Np. klucze mozesz umieścic w ukrytym katalogu albo dać osobno, tym zaufanym.
Wszystkie inne tricki zawsze bedą widoczne w total commanderze, tak jak Sid mówi. Z doświadczenia wiem, że najlepszym trickiem dla niewtajemniczonych jest archiwum
tar, no ale ostatnio total commander ładnie je obsługuje. O!, ale nieobsługuje TC archiwum
bzip2, więc to byłby dobry pomysł -
tutaj masz linka. Nikt Ci tego nie otworzy, zwłaszcza jak zmienisz rozszerzenie.
Po co Ty to chcesz tak zrobić, z ciekawości pytam?