Podgląd pojedynczego posta
Stary 05.03.2016, 01:34   #9
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
A nie lepszy Kindle - mniej miejsca zajmuje i do tego wygodniej

Od kiedy mam Kindle (jeszcze wersja clasic) nie wyobrażam sobie czytania wersji papierowej... i kolekcjonowania kolejnych tomów jak wszystko można mieć w "Calibre"
Ależ ja kupuję i czytuję ebooki. Nie mam na ten przykład prawie żadnych książek drukowanych o tematyce komputerowej.

Z drugiej strony widzę kilka argumentów na rzecz książek drukowanych. Ja wiem, że argument typu "książka to książka" jest równie logiczny jak argumentowanie wyższości jabola nad porto vintage poprzez pociągnięcie nosem i rozmarzone stwierdzenie "siara to siara". Jednak coś w tym zdaniu jest (tym pierwszym nie drugim ) - zapach książki, czy to farby w tej prosto z księgarni, czy też papieru gdy bierzemy do ręki książkę która długo stała na półce - to ma swój klimat. No i kolekcja umieszczona w biblioteczce, która cieszy oko - tego się w przewijanej liście pozycji w Kindle nie uświadczy.

Książki zajmują miejsce, to fakt, ale tego akurat mi nie brakuje. Kiedyś, jak mieszkaliśmy w małym mieszkaniu w Lublinie, ten problem występował, ale wtedy po prostu trzymałem nieużywane w danej chwili książki u rodziców.

Kolejny argument - dostępność. Przemawia za ebookami, jeśli nabierzemy ochotę na jakąś książkę i możemy ją mieć u siebie po trzech minutach. Tyle, że wiele pozycji nigdzie w formie elektronicznej nie kupimy i pozostaje zakup wersji papierowej. To się szybko zmienia, ale jeszcze trochę brakuje. I tak dla przykładu spróbowałem przed chwilą wyszukać sagę w formie ebooków i mimo, że mówimy o bardzo popularnej książce, to w znalezionych (na szybko, może gdzieś jest) sklepach produkt jest niedostępny.

No i jest cena. Obecnie zgodnie z prawem można ebooki odsprzedawać, ale zwykle się tego nie robi. Raczej kupuje się nowe, a one kosztują tyle, co nowe książki. Co według mnie jest zdzierstwem, bo jest niewspółmierne do kosztów. Z książki od 10 do 20% idzie dla autora, reszta to w większości promocja, marża wydawnictwa, skład, wydruk, transport, marża księgarni. W wersji elektronicznej ostatnie trzy punkty odchodzą na rzecz ultrataniej dystrybucji elektronicznej, a jednak książki o te punkty tańsze nie są. A wiemy dobrze, że różnica nie trafia do autora, gdyby tak było to jeszcze ok. To nieszczególnie mi się podoba i wolę zapłacić za przedmiot wiedząc, że nie przepłacam a po prostu tyle kosztuje cały proces powstania - od autora zaczynając, na gotowym produkcie w moim ręku kończąc.

Nie zapominajmy wreszcie, że książki papierowe, w przeciwieństwie do ebooków, łatwo można nabyć w obrocie wtórnym. I tak na przykład kilka lat temu kupiłem kompletny zestaw "W poszukiwaniu straconego czasu" Prousta w stanie bardzo dobrym za nieco ponad 1/3 rynkowej ceny. Nie wspominając nawet, o ile taniej można mieć w ten sposób bardzo drogie zwykle tytuły anglojęzyczne.

Ostatnio zmieniany przez Jarson : 05.03.2016 o godz. 01:38
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post