Cytat:
Napisany przez seku
starych... chyba mega starych botowałem na ASRock z Athlonem XP wiec to sprzęt już z antykwariatu
dokładnie o to mi chodzi ile na Z170A da sie ustawić XMP bez OC czy jak ustawisz 3200 tyle idzie ?
|
Zmieniłem platformę 2 miesiące temu na Z170, ma ona swoje problemy i przeglądam fora zagraniczne OC żeby się dowiedzieć rzeczy podstawowych, no bo niby gdzie.
Domyślnie bez OC każda pamięć ustawia się na 2133 MHz i nie ważne jaką kość wstawiłeś do slotów. Profile XMP mogą zadziałać, lub nie. Pozostaje jeszcze ręczne ustawienie tak, aby wykorzystać maksymalnie posiadaną pamięć. Można to zrobić, ale kosztuje sporo czasu. Pytanie, czego oczekujesz po takim przetaktowaniu. Sprawdź jaki rzeczywisty uzysk osiągniesz ustawiając na 3200 MHz. Jeśli normalny użytkownik, jest w stanie dostrzec różnicę, to jestem pełen uznania.
Zapomniałem o najważniejszym - jeśli wybierzesz pamięci z listy certyfikowanych przez producenta płyty masz jedynie 5-10% szans na kłopoty. W pozostałych przypadkach to loteria. Nie wiem dlaczego, ale z wypowiedzi na forach wynika, że ta platforma nie lubi np. Kingstonów tych wyżej taktowanych.