Cytat:
Sprawdzę dziś jaki firmware ma ten benq ale dziwi mnie że płytę tdk dvd+r dl pozwolił mi wypalić tylko z prędkością 2,4x
Wydawało mi się że ten model pozwala wypalać płyty dl z prędkością 8x.Czyżby to kwestia firmware ?
Zastanawia mnie też minimalna prędkość testowania w nero disk speed.
Wersja 7.0.2.100 pozwoliła testować tą płytę 8x (wolniej nie można) a nie 4x tak jak na moim drugim kompie gdy testuje na ihas124 D.
Dziwi mnie też że pomimo tego że przy przejściu między warstwami płyty wartość max jest aż 17 to ocena jakości jest bardzo wysoka bo aż 88.
Gdyby takie coś wystąpiło na ihas124 D ocena byłaby w kolicy 40-50 jak nie mniej.
|
Jaki MID tej TDK ? Najwyraźniej albo ma tylko taką strategię dla DVD DL tej płyty albo strategia x2.4 dla nie rozpoznanych nośników ? Zobacz na screen w najnowszym firmware BCIC dla DW1650 jakie ma w bazie firmware nośniki DVD+R DL ....w zasadzie na rynku dziś z tego jest dostępny tylko Verbatim DVD+R DL MKM003
NeroSpeedDisc -weź tą wersję do testów
http://www.cdrinfo.pl/download/580151727 i sprawdź \ adapter może też mieszać \ale nowsze wersje NeroSpeedDisc potrafią rożne cyrki odprawiać ....
Co do oceny DiscQuality to napędy BenQ\Plextor\NEC\Optiarc testują inne wielkości bloków ( 8ECC blok ) a LiteOn i wszystkie napędy na chipset MediaTek (1ECC blok) i stąd różnica w wynikach na LiteOn a BenQ \ w ocenie jest uwzględniona ta różnica w wielkościach testowanych bloków..