Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.04.2016, 11:05   #1
SMBA
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 06.07.2009
SMBA zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Naprawy DIY / Prowizorki

Jaka była najciekawsza prowizoryczna naprawa jaką wykonaliście?

Ja niedawno wyciągnąłem ze strychu uszkodzone Logitechy X230 i postanowiłem je naprawić.

Miały uszkodzony wtyk który idzie do subwoofera (d-sub 9) i uszkodzony kabel minijack. Minijack to był pikuś - rozkręciłem, przylutowałem, zabezpieczyłem klejem dwuskładnikowym.

Po wielu trudach udało mi się naprawić wtyk od kabla db9, okazało się że było kilka wersji tych niepozornych głośników - naliczyłem przynajmniej pięć różnych schematów wyjść znalezionych w sieci.
No ale dobra, na elektrodzie znalazłem właściwy. Całe szczęście wtyczkę kupiłem skręcaną, a nie lutowaną bo jakbym miał to rozlutowywać za każdym razem to bym to rzucił w cholerę.

No i pojawił się kolejny problem - coś trzeszczy i buczy w środku. Rozkręcam subwoofer i widzę że część niedostępna bez totalnej destrukcji subwoofera (sporo rzeczy jest przymocowanych na klej) się poluzowała i jest wprawiana w ruch przez powietrze.

No ale ja się łatwo nie poddaję!
Przypomniałem sobie, że mam niesprawny subwoofer od Logitechów z5500 (dostałem za free samo pudło z głośnikiem, bez elektroniki), o takie monstrum:

I wpadłem na pomysł, że odlutuję głośnik z x230, wyprowadzę kabel i podłączę go do głośnika subwoofera z5500... dla kontrastu - cena całego zestawu z5500 wynosiła niegdyś jakieś 1800z, a x230 około 10x mniej.

Co prawda głośnik jest tam dosłownie 2x większy (13cm i 26cm), ale kto wie - może malusieńki zasilacz wbudowany w x230 da radę... no i udało się.

Brakowało niestety nieco mocy - po zwiększeniu głośności przy jednoczesnym podkręceniu basów (co jest konieczne by wprawić w ruch subwoofer od z5500) malutki zasilacz wbudowany w x230 nie wyrabiał.
Ale ale ale - mój telewizor ma opcję dawania dźwięku jednocześnie przez głośniki jak i wyjście słuchawkowe z możliwością niezależnego ustawiania ich głośności.
A więc ustawiłem w x230 głośność do połowy, a basy na prawie max, do tego głośnik w TV uzupełnia pasmo i jest git.

Audiofile by mnie zabili.
No ale to nie jest do słuchania muzyki, a oglądania filmów/grania w gry.

Ostatnio zmieniany przez SMBA : 30.04.2016 o godz. 11:07
SMBA jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online