@Jarson
Wczoraj wieczorem temat ruszyłem z moim wspólnikiem, wcześniej nie było czasu.
O dziwo jego uwagi prawie pokrywają się z twoimi. To mi pozwoliło się upewnić co do ich słuszności.
Tło na statywie fotograficznym odrzucam. Skoro ujęcie ma być dynamiczne, co najmniej z dwóch kątów, to nie ma sensu taka dwuwymiarowa plansza.
Jedną lampę video nawet przypadkowo od lat posiadam... Ma jakąś potworną moc, wentylatory i używałem tego do różnych prac remontowych :P Pewnie coś trzeba dokupić.
Najważniejsza rzecz na teraz: ujęcia z dwóch kadrów.
Różne pomysły wygrzebałem, na przykład dwie kamery Canon Legria HF G25 + mikrofon bezprzewodowy Canon (razem ok. 7 tysięcy).
A co myślisz Jarsonie o połączeniu dwóch względnie dobrych źródeł, na przykład ta kamera plus aparat foto w trybie video? Miałbyś jakieś uwagi? Te dwa źródła byłyby na statywach, więc może jakoś by to wyglądało... Ujęcie trzecie, dynamiczne, to już odpuszczę. I jeszcze jedno: mój wspólnik przypomniał mi, że jako muzyk amator posiada różne rzeczy do nagrywania, w tym jakiś zaawansowany dyktafon z systemem mikrofonów. Twierdzi, że da radę zmontować ścieżkę audio z video w postprodukcji, że nie musi tego podłącza do kamery / aparatu. No ale tak myślę, że to chyba potrzebny jest jakiś system cyfrowych znaczników czasu? Czy da radę na oko, na słuch? On się zna na muzyce, ale na video to tak samo jak ja, czyli nic.
|