Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.05.2016, 06:14   #2
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez krzysiek032 Podgląd Wiadomości
Dzięki za dodatkowe i przydatne info ale ja pytałem o to jakie miałeś płyty na myśli pisząc : dobre jakościowo? Czy tylko Bluray (poza małymi wyjątkami które wymieniłeś) czy niektóre DVD, CD też?. Mam parę płyt DVD pustych które leżały ze 6 lat albo dłużej i nie wiem czy się nadają do wypalania i trzymania danych na kolejne 6 albo i więcej lat czy nie. DVD są mniej trwałe to wiadomo ale czy leżakowanie na pusto im skraca życie czy nie?
To samo pytanie do Blueray: mając płyty inne niż Panasonic można na nich nagrywać po paru latach i czas liczy się od wypalenia?
Oczywiście również piszę o CD\DVD ... tu przykłady płyt wyprodukowanych około ~~10 lat temu a nagranych niedawno :
LG BH16NS50 / BH16NS55
Pioneer BDR-209\S09 BD-R x16
LG BH16NS40/WH16NS40/BH16NS48

Ale oczywiście trzeba mieć świadomość że nie ma na tym świecie nic pewnego na 100% więc również nośniki mogą zawieść ....nawet najlepszym zdarzają się wpadki \błędy\ problemy jakościowe \materiałowe\wykonawcze ....nie ma reguły \ po prostu ważne dane na płytach co jakiś czas testujemy i w razie problemów z jakością \odczytem itp itd kopiujemy nie mówiąc już o tym że ważne dane trzymamy w paru technologiach w paru kopiach .....

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post