Cytat:
Napisany przez Mane
Czy obecnie można kupić coś lepszego niż Samsung SH-216GB?
Wymagania są takie, żeby dobrze:
- wypalała/czytała DVD+R
- wypalała/czytała DVDDL
- wypalała CD-Audio
- zgrywała CD-Audio w EAC
Rozważam ewentualnie zakup palnika BR, Pioneer BDR-S09XLT, aktualna cena ok. 360 zł zachęca, ale nie wiem jak się sprawdza przy powyższych wymaganiach.
|
Co do BDR-S09XLT:
Wypala DVD+R świetnie, natomiast nie zapisuje BookType DVD-ROM dla DVD+R 4,7 GB. Generalnie, jeśli nie palisz DVD-Video, które mogą trafić do leciwych odtwarzaczy stacjonarnych DVD na przykład, bądź innego sprzętu/myk-u wymagającego BookType DVD-ROM nie jest to istotna "wada".
Czyta płytki DVD+R bardzo dobrze, a bywa, że i świetnie. Opisywałem na forum już przypadek mojego nośnika z "dziurami" w powłoce i tylko ten Pioneer sobie poradził z całkowitym odczytaniem nośnika (nie wiem czy to kwestia, iż w porównaniu do reszty mojego arsenału jest dość oszczędzany, stąd niskie zużycie optyki...Faktem jest, że sobie poradził.)
Sprawa DVD+R DL ma się podobnie co do odczytu i zapisu, wystarczy zerknąć w testy (kilka ostatnich stron w temacie BDR209/S09).
Dla DVD+R DL oczywiście zapisuje BookType DVD-ROM.
Świetnie pali nawet takie nośniki jak HP czy Fortis.
Audio CD nim nie wypalam (mam do tego inny napęd), ale nie sądzę, by był w jakimś stopniu gorszy od obecnie oferowanych nagrywarek DVD w tym aspekcie.
Odczyt w EAC; czysto teoretycznie biorąc pod uwagę zaawansowane funkcje odczytu Audio powinno być na 5 z plusem.
W obecnej ofercie sklepów w PL, to sprzęt warty swojej ceny i chociaż temat tyczy się nagrywarek DVD - polecam