Dyskusja: Asus 5224
Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.04.2003, 11:15   #4
katjar
Bywalec

Data rejestracji: 02.11.2002
katjar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Asus 5224

Cytat:
dejmag napisa***322;(a)
Proszę o odzew od posiadaczy tej nagrywarki - chciałbym porównać parametry pracy i sprawdzić jej pewne zachowania.
Pozdrawiam
Witam

Mam ją od kilku miesięcy i szczerze mówiąć nie jestem z niej zadowolony i nie polecam jej.

Po pierwsze słaba jakość zapisu czy też korekcja błędów, nie wiem dokładnie bo się na tym nie znam. Obiawia się to tym, że na nośniku x48 przy wypaleniu z prędkością x32, x24 czasami nawet x16 pojawiają się w CDSpeed damaged sectors. A to obiawia się zwalnianiem prędkości obrotowej napędu przy odczycie. Ponieważ napęd jest dość głośny, słychac to wyraźnie. Problemy z odczytem takich płytek mają tez inne napędy.

Po drugie. Nie wiem czy z tej przyczyny nie będe reklamował napędu. Może mi ktoś to wytłumaczy. Otóż niektóre płytki CD-R nagrane z filmami DivX wcześniej na Ricohu 24x, Ricohu x16 i Sony 4x2x24 (nie pamietam dokładnie oznaczeń) nie dają się odczytać na Asusie. DVD Pionner radzi sobie bez problemu. Obiawia się to w ten sposób, że każdy odtwarzacz filmów stwierdza nieznay format pliku, a przy próbie kopiowania filmu na dysk, pod koniec pojawia się błąd odczytu. Dziwne to jest bo wg. CDSpeed-a nie ma zadnych błędów na dysku

Firmware jest 1.20 ale to też nic nie zmieniło.