Niestety się pomyliłem - u mnie nie tylko Panasonic ma taki problem, dotyczy on również niektórych płyt TDK. Jednakże w przypadku większości nośników BD-R nie ma śladów rozwarstwiania się. Natomiast odnośnie Panasonic'a dotyczy on właściwie każdego egzemplarza. Verbatimy od CMCMAGBA5 wypalają się - o dziwo - zupełnie dobrze na moim iHBS112 (niektóre lepiej niż MEIT02). Zdaje się, iż mój LiteOn zyskał drugą młodość

Nowy 209-EBK wypala te płyty znacznie gorzej

W kwestii trwałości samej powłoki, na której są zapisane dane - po dosłownie roku, czy dwóch na nośnikach Panasonic'a średnia liczba błędów odczytu LDC podskoczyła z kilku do kilkunastu w większości przypadków. Trwałością więc nie zachwyca

Większość swoich DVD-R również trzymam w cake'ach (także opisanych markerem, powierzchnia zapisu danych styka się z powierzchnią opisaną). Ich trwałość - moim zdaniem - jest jednak nieporównywalnie większa niż BD-R. MBI01RG40 (chyba TDK) mimo ok 10 lat, w kwestii błędów odczytu zdaje się niczym nie odbiegać od stanu świeżo po wypaleniu. TDK od CMC MAG M01 po "ładnych paru latach" wypadła już fatalnie. Także z jakością płyt bywało różnie, ale można było trafić na "solidną partię". A czy teraz się da?