To sa jednak tylko testy i jeśli chodzi o wytrzymałośc w okresie 1000 lat jestem sceptykiem

Poza biorąc pod uwagę cenę DVD+R M-Disc i ich pojemność wychodza mega drogo.
O ile potrzebuje na teraz 40 szt M-Disc BD-R to DVD+R potrzebowałbym 5 razy więcej a więc 200 szt.
Najtaniej DVD+R M-Disc widziałem chyba na allegro za ok 12 zł czyli 200 płyt dałoby 2400 zł.
To jednak spora przesada i dlatego jeśli zdecyduję się na przygodę z M-Disc to zapewne wybiorę bd-r.
Ciekawy jestem co Ty robisz ze swoimi najwazniejsyzmi danymi.
Nagrywasz na M-Disc DVD+R czy M-Disc BD-R ?
Dla mnie wypalanie płyt to jedna z opcji magazynowania ważnych danych.
Poza płytami wszystkie ważne dane trzymam na dysku wewnętrznym 3,5 '' oraz mam ich przynajmniej jedną kopię na zewnętrznym 2,5 ''.
Właśnie dziś chciałem kupic kolejny zewnętrzny dysk 2,5 '' z usb 3.0 ale szukając konkretnego modelu (WD My Passport Ultra) wyczytałem że od paru lat mają zintegrowane usb z elektroniką.Tak więc jak padnie kontroler usb ratowanie danych nie będzie proste.
Do tej pory myślałem że w razie awarii wystarczy "zdjąć" obudowę i bez problemu podłączyć przez sata do komputera ale jak widać nie jest to już takie proste.
Dlatego też lepiej jest kupić wewnętrzny dysk sata 2,5 '' oraz kieszeń z usb 3.0 bo jak dysk padnie można łatwo podłączyć do kompa i powalczyć o odzyskanie danych przy pomocy programów z Hiren's BootCD.Już dwa razy w życiu ten pakiet uratował mi dane.
Ty też robisz kopie ważnych danych na wewnętrznym dysku z kieszenią czy ufasz tylko płytom ?