Wykonałem jeszcze jeden test i niestety TDK przy próbie nagrywania z prędkością 2x wysypał się w połowie,
a Verbatim nagrywany z prędkością 2x nie nadaje się do niczego (chociaż program power2go po weryfikacji pokazuje, że jest OK - a dane można odczytać w całości):
Natomiast Verbatim nagrywany z prędkością 4x wygląda trochę lepiej (niestety jest tylko kiepska końcówka ok od 22GB)
Podsumowując powyższą analizę i wszystkie wątki z forum oraz idąc za radę użytkownika Arepo dla ważnych danych będę używać płyt droższych
Panasonic (nie będę ryzykować ich utraty - już zamówione 10szt), a mniej istotne (np filmy, seriale - dane łatwe do odzyskania) będę nagrywać na Verbatim z prędkością 4x (ich cena około 2,3zł/szt) tylko po 22GB gdyż wtedy unikam błędów występujących w końcowych obszarach płyty i mam LDC poniżej 8
Jak nie zapomnę to jutro dodam wykresy płyt Verbatim z 22GB danych poprawnie nagranych z prędkością 4x.
Dodatkowo mam pytanie do użytkownika Arepo czy płyty Panasonic występują w wersji NIE do nadruku, bo szczerza mówiąc posiadane przeze mnie TDK i Verbatim z białym frontem mi nie odpowiadają (wole płytki z logo producenta jak to miało miejsce w większości płyt DVD, a BD-R ma natomiast z tego co widziałem w ogłoszeniach ponad 90% płyt tylko w wersji printable).