Cytat:
Napisany przez MAX
O tym też ostatnio pisałem. Autorytarnie zakładasz że XMPP jest wyznacznikiem i wszyscy inni powinni się do niego dostosować. Sęk w tym, że to tylko Twój punkt widzenia który traktujesz jako jedyny słuszny i nie dopuszczasz innych. A to już cyfrowy faszyzm ;-).
|
W takim razie proszę pokaż mi lepszy protokół wymiany wiadomości w czasie rzeczywistym. Nie ma? XMPP jest standardem sieciowym, rozszerzalnym standardem sieciowym. Zawsze będzie lepszy od innych właśnie dzięki swojej rozszerzalności.
Cytat:
Jobs zawsze twierdził, że jeżeli można zrobić coś lepsze kosztem "legacy" to trzeba to zrobić. I ja się z tym poglądem zgadzam.
|
Jobs nie jest dla mnie żadnym guru ani osobą, której zdanie jest zawsze najważniejsze. Nawet jeżeli był genialnym sprzedawcą, to dalej był tylko sprzedawcą, który graficzny interfejs użytkownika wyciągnął z szafy XEROXa, który to odziedziczył pomysły i rozwiązania po ekipie Douglasa Engelbarta.
No i na koniec. Nie ma na tę chwilę lepszego protokołu wymiany wiadomości, który by pokrywał tak duży obszar jak XMPP. Z każdym miesiącem XMPP się rozrasta i zaczyna obsługiwać nowe możliwości, które jeszcze kilka lat temu nie były brane pod uwagę - chociażby czaty grupowe bardziej dostosowane do mobile
https://blog.process-one.net/xmpp-mo...-subscription/.
Stosowanie swojego protokołu pod maską, to głupota i wyważanie drzwi na nowo. No ale niektóre firmy lubią robić coś po swojemu (np. Apple i ich iMessage) tylko po to aby nie być zgodnym ze standardem i dać ludziom poczucie elitarności zarabiając przy tym kupę kasy.
Gdyby e-mail czy rozmowy telefoniczne powstawały dzisiaj, to nikt nie mógłby wysłać e-maila czy zadzwonić do użytkowników sprzętu Apple ponieważ oni by mieli swoje standardy...