Dyskusja: Linux
Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.11.2016, 21:52   #747
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez MAX
O tym też ostatnio pisałem. Autorytarnie zakładasz że XMPP jest wyznacznikiem i wszyscy inni powinni się do niego dostosować. Sęk w tym, że to tylko Twój punkt widzenia który traktujesz jako jedyny słuszny i nie dopuszczasz innych. A to już cyfrowy faszyzm ;-).
W takim razie proszę pokaż mi lepszy protokół wymiany wiadomości w czasie rzeczywistym. Nie ma? XMPP jest standardem sieciowym, rozszerzalnym standardem sieciowym. Zawsze będzie lepszy od innych właśnie dzięki swojej rozszerzalności.
Cytat:
Jobs zawsze twierdził, że jeżeli można zrobić coś lepsze kosztem "legacy" to trzeba to zrobić. I ja się z tym poglądem zgadzam.
Jobs nie jest dla mnie żadnym guru ani osobą, której zdanie jest zawsze najważniejsze. Nawet jeżeli był genialnym sprzedawcą, to dalej był tylko sprzedawcą, który graficzny interfejs użytkownika wyciągnął z szafy XEROXa, który to odziedziczył pomysły i rozwiązania po ekipie Douglasa Engelbarta.

No i na koniec. Nie ma na tę chwilę lepszego protokołu wymiany wiadomości, który by pokrywał tak duży obszar jak XMPP. Z każdym miesiącem XMPP się rozrasta i zaczyna obsługiwać nowe możliwości, które jeszcze kilka lat temu nie były brane pod uwagę - chociażby czaty grupowe bardziej dostosowane do mobile https://blog.process-one.net/xmpp-mo...-subscription/.

Stosowanie swojego protokołu pod maską, to głupota i wyważanie drzwi na nowo. No ale niektóre firmy lubią robić coś po swojemu (np. Apple i ich iMessage) tylko po to aby nie być zgodnym ze standardem i dać ludziom poczucie elitarności zarabiając przy tym kupę kasy.

Gdyby e-mail czy rozmowy telefoniczne powstawały dzisiaj, to nikt nie mógłby wysłać e-maila czy zadzwonić do użytkowników sprzętu Apple ponieważ oni by mieli swoje standardy...