najsłabszym ogniwem okazał się jednak cdburnerxp. Zalogowałem się do innego systemu, zainstalowałem tam najnowszą wersje cdburnerxp, zacząłem wypalać kolejną płytę DVD DL i co? kolejna porażka, kolejna płyta do kosza (program zamykał ją przez 6min)...wróciłem do win xp, ściągnąłem imgburn 2.5.8.0 w wersji portable, uruchomiłem, ustawiłem wg zaleceń @czary2mary, zacząłem wypalać i... sukces, wypalił DVD DL bez zająknięcia (zamknął ją w 30s a nie 6min jak cdburnerxp), z tym, że nie obyło się bez innych problemów, ale o tym za chwile..
trochę mnie zdziwiło, że cdburnerxp nie radzi sobie z płytami DL gdy nagrywa samsung'iem sh224gb bo po 1) twórcy deklarują, że soft wspiera DL, po 2) ten samsung (i wiele innych tsst) jest na liście nagrywarek kompatybilnych z programem (
link), a po 3) rok temu udało mi się wypalić tym programem 2 płyty DVD DL verbatima (jedna z prędkością 4x a druga 8x), ale przy pomocy innych nagrywarek: hitachi-lg gsa-h31l i jakiegoś laptop'owego modelu optiarc z 2007 roku, z pewnym "ale", ta pierwsza miała problem z wypaleniem kolejnych płyt DL (prawdopodbnie wynik zużycia napędu - 10 lat), druga zaś wypalała bez problemu z prędkością 4x (właśnie programem cdburnerxp v4.5.5)
wracając do imgburn - wersji instalacyjnej nie chciał przepuścić antywir, krzyczał że jest jakieś badziewie "candy" (wiem, że antywira można wyłączyć, ale nie chce żadnych "brudów" w systemie), więc ściągnąłem portable, po uruchomieniu ustawiłem wg zaleceń @czary2mary i po zatwierdzeniu zmian coś się wysypało, w dzienniku wyświetliło listę komunikatów jak na zrzucie:
problem spowodowała zmiana interfejsu w zakładce [I/O]->[strona 1] z domyślnego na "ElbyCDIO", po tej zmianie nagrywarka nie była wykrywana przez program tym samym opcja nagrywania była niedostępna, co widać na tym zrzucie:
po zmianie interfejsu z "ElbyCDIO" na "SPTI - Microsoft (zalecane)" wszystko wróciło do normy tzn. komunikaty o błędzie ElbyCDIO zniknęły i program wykrył dostępne nagrywarki w systemie, tym samym od tego momentu wogóle możliwe było nagrywanie, widać to na zrzutach:
i przy takich ustawieniach jak wyżej (SPTI + ustawienia wg @czary2mary + pozostałe ustawienia domyślnie) udało się prawidłowo wypalić DVD DL.
I tu pytanie do @czary2mary - czy takie ustawienia w imgburn:
1) [zapis]->[strona 1]->[opcje]->[wykonaj opc przed zapisem (zaznaczone)]
2) [I/O]->[strona 1]->[interfejs]->[SPTI - Microsoft (zaznaczone)]
3) [I/O]->[strona 1]->[SPTI - komunikacja wg]->[interfejs urządzenia (zaznaczone)]
4) [I/O]->[strona 2]->[rozmiar bufora]->[zaznaczone 525MiB]
5) [tworzenie]->[strona 2]->[wielkość bufora oczytu]->[zaznaczone 512MiB]
6) + pozostałe ustawienia jak na Twoich screen'ach
można zostawić (czy program przy takich ustawieniach będzie prawidłowo wypalał DVD DL i pozostałe CD/DVD) czy jednak coś zmienić? czy jednak próbować przeforsować opcje "ElbyCDIO" w [I/O]->[strona 1]->[interfejs] (jeżeli tak to jak, bo narazie nie wiem jak to zrobić, program się sypie przy tym ustawieniu)?
ps płyty których dane z programów diagnostycznych przedstawiłem we wcześniejszym poście były czyste, nietknięte (nie było próby zapisu) przez program cdburnerxp i nagrywarkę..