OK,
U nas w Media Markt pojawiły się jakiś czas temu, jednocześnie, płyty Dysan i Xidex (nie X-disc!), zarówno CD-R jak i CD-RW, w niemal tych samych cenach, i, jak się okazuje, praktycznie identyczne. Informacje ATIP odpowiedników obu marek są dokładnie takie same: dla płyt CD-R (48x) producent: Prodisc, kod: 97m32s19f, Dye type 9; dla płyt CD-RW-HS (12x): producent: CMC Magnetics, kod: 97m26s65f, prędkość nagrywania: 4x - 10x - a więc oznaczenie jako 12x jest nieco na wyrost. Podejrzewam, że Xidex jest po prostu inną marką handlową, również należącą do Dysana.
BTW, ceny były bardzo podobne do wyrobów EMTEC.
Kolejna rzecz, która mnie trochę zastanowiła jeśli chodzi o Dysana, to właśnie jego płytki CD-RW-HS. Najpierw były oznaczone jako 4-10x, potem nagle pojawiły się w dokładnie takim samym opakowaniu, z tym samym numerem Part No, tym samym kodem paskowym i kodem cyfrowym, tylko oznaczone 4-12x. Czyli niby ten sam produkt, ale nie ten sam. Sprawdzenie informacji o starszej płycie (10x) wykazało, że producentem jest Infodisc, kod 97m25s30f, prędkości też 4-10x, a nowsza to j.w. CMC Magnetics, 97m26s65f.
Nagle po cichu zmienił się producent i deklarowana przez Dysana prędkość, choć kod producenta nadal mówi o prędkości tylko 10x. Zapewne nowe płytki są faktycznie lepsze i lepiej znoszą wyższą prędkość, ale mimo wszystko mam wrażenie, że jest to trochę naciągane. Dlatego firmy takie, jak TDK, Verbatim czy EMTEC wydają mi się trochę poważniejsze, bo nie naciągają informacji na pudełku. Wg firmy płyta nadaje się do prędkości 10x. Jeśli uda się ją nagrać 12x, to dobrze, ale firma nie bierze za to odpowiedzialności. I uważam to za bardziej w porządku wobec klienta.
A że jakość produktów firmowanych przez BASF/EMTEC bywa różna, delikatnie to określając, to inna sprawa. Wydaje mi się jednak, że dotyczy to tylko wyrobów tanich. Ich kasety magnetofonowe i wideo wyższej klasy oraz płyty CeramGuard uważam za bardzo dobre, choć najnowsze produkty faktycznie robią wrażenie, jakby firma zaczęła mocno oszczędzać.
Dopisek: poszukałem trochę w Internecie: Dysan i Xidex mają w USA ten sam telefon pomocy technicznej. Znalazłem też skąpą wzmiankę, z której wynikałoby, że Dysan kupił firmę Xidex w 1988 roku.
Ostatnio zmieniany przez puch : 13.04.2003 o godz. 19:47
|