Cytat:
wojan napisa***322;(a)
Witam,
ponieważ jestem laikiem mam nadzieję na wyrozumiałość i prostą odpowiedź.
Próbuję skonfigurować EAC i nijak nie jestem w stanie w zakładce VAWEFORM w COMPRESSION OPTIONS ustawić "Internal WAV Routines" oraz "44 100 Hz; 16 Bit; Stereo".
Pytanie moje jest następujące: czy konfiguracja ta jest niezbędna jeśli założniem miom jest jak najwierniejsze kopiowanie płyt audio (czas jest tu sprawa czwartorzędną)? Jeśli tak to jak to zrobić?
Czy znaczenie ma tutuj brak zewnętrzych kodeków?
A może moje rozterki wogóle są bezsensowne i lepiej użyć czegoś innego?
Pozdrawiam, wojan
|
Zakładam iż zakładka "Waveform" jest aktywna, jeżeli nie to należy w zakładce "External Compression" odznaczyć pole "use external program....U Ciebie jak i u mnie może nie być wyboru "Internal Waw Routines", natomiast na pewno jest Microsoft PCM Conwerter i dla niego ustaw parametry 44,1kHz/16bit - jest to kodek odpowiedzialny za wavy. Dodatkowo ustaw odowiednie rozszeżenie w (.wav) w polu fille extension.....
Co prawda nie musimy konfigurować tej zakładki, jeżeli chcesz zgrywać i kopiować dokładnie to będziesz uzywać formatu wav i po wybraniu opcji "copy...uncompresset" EAC i tak zkorzysta z systemowego kodeka formatu raw (Wav) jeżeli nie został określony inny.
Krótko odpowiadając na twoje pytanie: konfiguracja tej zakładki nie jest niezbędna o ile masz kpl. standardowych kodeków audio w Twoim systemie - jeżeli nie chcesz używać zewnętrznych kodeków np. mp3 to tą drugą zakładkę możesz sobie darować.