A widzisz, masz podobne odczucia. Przykład Niemiec jest tu dobry, oni wiele autostrad mają już starych (oczywiście utrzymują je w odpowiednim stanie) budowanych w niższych standardach niż nasze nowe. Właśnie nie byłem pewien czy nadal nie mają ograniczeń prędkości, bo jakiś czas temu coś tam się zastanawiali. Kiedyś tam można było czasem/sporadycznie zauważyć tablicę "Nicht schneller als 130" (nie szybciej niż 130), ale to nie był znak drogowy ograniczający prędkość tylko zalecenie - ale ruch się do niego stosował, bo Niemcy wiedzieli że nie stoi/wisi tam bez powodu.
Mamy dość znaków regulujących ruch na drogach, które można w razie potrzeby ustawić. Może np autostrada budowana przez Kulczyka już nie spełnia wymogów - słyszałem, że koleiny na niej robią się szybciej niż na starej pogierkowskiej dwupasmówce P-ń - Września. Jeśli tak, to ustawić znaki i myśleć o naprawie.
Autostrada nie jest drogą, która wymusza prędkość 140/150 km/h. Wiele aut, nie tylko ciężarówek, jeździ wolniej. Wypadków praktycznie nie ma, patrole policji nie mają tam nic do roboty, ludzie grzecznie płacą na bramkach, to po kiego grzyba wsadzać tam kij i mieszać?
Jaki więc cel przyświeca takim pomysłom? Jakiś ukryty, a tylko zawoalowany względami bezpieczeństwa. Jeśli w dobrze funkcjonującej rzeczywistości nie ma przestępców, to trzeba ich stworzyć. Przecież kogoś trzeba łapać.
Na obwodnicy autostradowej Wrocka wiszą tablice świetlne informujące/ostrzegające o np złych warunkach na drodze czy innych utrudnieniach z zaleceniem zachowania ostrożności czy zmniejszenia prędkości. Można tam wyświetlić cokolwiek. Nie da się ich nie zauważyć. Świetna sprawa do zastosowania na wszystkich (może już są?). Jak ktoś to świadomie zlekceważy, to przecież na takiego nic nie poskutkuje.
Mam taki pomysł. Może wziąć się na producentów samochodów

To oni wytwarzają narzędzia dla drogowych morderców. Pokażcie mi auto osobowe które ma Vmax niższe niż 140, bo ja mam problem - pomijamy 126p bo to nie auto. Broni palnej nie można sprzedać/kupić/posiadać, nawet pałki do bejzbola, a tu takie coś? No jak to taktototaktototak?
Edit. Pozwolę sobie dokleić ciekawe wnioski władzy. Może nie do końca związane z tym co wyżej, ale pasujące do tematu.
http://motoryzacja.interia.pl/raport...ow,nId,2347373
Nie wiem, co z tego wyjdzie, ale jestem oburącz za. Może nie jest ze mną jeszcze tak źle, bo już zaczynałem w to wątpić gdy byłem przeciwny wszystkim prawdom objawionym naszych władz a przeczącym elementarnej logice. Brawo!