Cytat:
Napisany przez czary2mary
Ja bym trochę dołożył i poszukał Pioneer BDR-X09
|
Witam,
właśnie zarejestrowałem się na forum, gdyż poszukuję wspomnianego Pioneera BDR-X09 i nigdzie nie mogę znaleźć. W niektórych sklepach można dorwać Pioneera w wersji slim, a mnie interesuje coś, co jest szczególnie polecane.
Konrado, udało Ci się gdzieś namierzyć tę nagrywarkę?
W przypadku niepowodzenia rozważam opcję Pioneera zwykłego+adapter SATA->USB3.0 (mam adapter UNITEK Y-1035), ale zastanawiam się, czy dołączony do niego zasilacz 12V/2A pociągnie nagrywarkę, z tego co widzę na tabliczce znamionowej od BDR-209DBK, napęd "potrzebuje" 12V/2,2A i 5V/1,4A... ale znowuż BDR-X09 ma zasilacz 12V/2A, z tego co widzę na zdjęciach - pytanie czy to taki sam napęd w środku siedzi, czy może jest zoptymalizowany do obniżenia zużycia energii...
Alternatywą jest zakup Buffalo BRXL-16U3-EU-USB3, ale podobnież nie ma uaktualnień FW do niej - na ile może to być istotne?
Nagrywarka do zastosowań domowych - archiwizacja zdjęć na płytach DVD/BD jako uzupełnienie dysków twardych, więc głównie interesuje mnie jak najlepsza jakość zapisu.
W sklepach widzę zarówno BDR-S09XLT i BDR-209EBK - z tego co czytałem, jest to praktycznie ta sama nagrywarka, czyli można brać tańszą?
Także mojego posta można podsumować następująco:
1) czy ktoś wie, gdzie dostać X09? Czy X09 ma te same funkcje co 209EBK/S09?
2) czy w zamian za X09 brać Buffalo czy może lepiej brać S09/209+adapter?
3) czy ktoś używa nagrywarki SATA z adapterem na USB?
Z góry dzięki za pomoc
EDIT: Z tego co widzę, to Pioneer nie nadaje się do kontroli jakości zapisu, czy jest jakaś nagrywarka, która dobrze pali BD i pozwala też ocenić jakość wypalonej płytki? (mam laptopa, na 2 napędy adapterów i USB zabraknie

)